Emlékezzünk 2019-re

2019.12.22. 15:30

A legendás szombathelyi pincér, holttest a Csónakázótóban és a kanyaróvírus – Ez történt áprilisban

Összegyűjtöttük azokat a cikkeket, amelyek a legnépszerűbbek voltak olvasóink körében, áprilisban. Mutatjuk a részleteket:

vaol.hu

Pista bácsi, ahogy a vendégek nemigen látják: ülve és ráérősen beszélgetve. Hatvan éve kezdte a szakmát, volt mit mesélnie

Fotó: Horváth Balázs

Bár jelenleg a tél még szinte el sem kezdődött, de múltidéző sorozatunkban már tavaszodik. Elérkeztünk az áprilisi események bemutatásához. Az év negyedik hónapja kifejezetten színesre sikeredett, már ami a legolvasottabb anyagokat tekinti. Amiben azonban nem történt változás az előző hónapokhoz képest, hogy sajnos ezúttal is egy tragédiával kell indítanunk a sort.

Helyi kék hírek:

Április elején érkezett bejelentés, hogy egy holttestet találtak a szombathelyi Csónakázótóban. A víz felszínén lebegő testet a partról a járókelők vették észre, ekkor már nem lehetett segíteni az elhunyton. Információink szerint egy középkorú vagy annál valamivel idősebb nő volt az áldozat, iratok nem voltak nála, ezért nem volt könnyű a beazonosítása a hatóságok számára.

Holttestet találtak a szombathelyi Csónakázótóban
Fotó: VN-archív

Helyi gazdasági hírek:

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) biztosította előnyök miatt rengeteg fiatal pár választja azt a lehetőséget, hogy a kedvezőbb feltételekért hátrahagyják a város zaját, és falun kezdenek új életet. Áprilisban közzétették a kormány honlapján azoknak a magyarországi településeknek a listáját, ahol elérhető a falusi családi otthonteremtési kedvezmény. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár elmondta, hogy a program 2019. július 1-jével indul, és egyelőre három évig, 2022. június 31-éig lesz elérhető. Mi pedig kigyűjtöttük az összes Vas megyei települést, amire a feljebb leírt okok miatt rengetegen voltak kíváncsiak.

Helyi közélet

Április közepén arról kaptunk tájékoztatást, hogy a látogatási tilalmat rendeltek el a szombathelyi Markusovszky kórház Infektológiai osztályán. Egy nappal később kiderült, hogy kanyaróvírus miatt léptették életbe a szükségállapotot. Történt ugyanis, hogy egy Kazahsztánban dolgozó egri férfi, aki átutazóban járt Szombathelyen, lázas állapotban jelentkezett be az intézménybe. Prof. dr. Nagy Lajos főigazgató lapunknak elárulta: beigazolódott, hogy kanyarós volt az ötvenes éveiben járó férfi. Elkülönítve feküdt a fertőző osztályon, néhányan azonban óhatatlanul érintkezhettek vele, még amikor az ambulancián a betegvizsgálat zajlott, és később, az átszállításakor is. Végül szerencsére nem terjedt tovább a vírus, így viszonylag rövid idő alatt megoldódott az ügy.

Végül egy nagyon kedves történettel zárjuk le az év negyedik hónapját. A legendás szombathelyi pincérrel, Tóth Istvánnal készítettünk anyagot, aki hatvan éve van a szakmában. A 75 éves Pista bácsi elmondta, hogy már rég élvezhetné a gondtalan nyugdíjaséveket, de azt mondja, nem tud meglenni munka nélkül. Ennyi idősen is nagyon jól bírja az iramot, táppénzen életében egyszer volt, még 1985-ben egy baleset miatt.

Pista bácsi, ahogy a vendégek nemigen látják: ülve és ráérősen beszélgetve. Hatvan éve kezdte a szakmát, volt mit mesélnie
Fotó: Horváth Balázs

Varratja a fehér pincérkabátot, ugyanis elmondása szerint azt már készen nem lehet kapni. Kérdeztük tőle, hogy még meddig szeretne pincérkedni? Azt a választ kaptuk, hogy úgy érzi, ötévnyi munka még simán benne van. Pista bácsit a kollégái, és a vendégek is nagyon szeretik.

További cikkek:

[embed]https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szombathelyi-vallalkozo-amokfutasa-es-harmasikrek-szuletese-vezette-a-hireket-januarban-3430569/[/embed]

[embed]https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/halalos-baleset-extrem-vasi-helyzetek-a-forgalomban-jotekonysag-ez-tortent-februarban-3443139/[/embed]

[embed]https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ket-holttestet-is-talaltak-szombathelyen-otthon-szult-egy-vasi-anyuka-ez-tortent-marciusban-3443220/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában