Tehetség a színpadon

2019.12.03. 20:00

Gála a Savaria moziban a fogyatékos emberek világnapján

A fogyatékos emberek világnapjához kapcsolódóan az Agora – Savaria Filmszínházban negyedik alkalommal rendezték meg kedden Mi is itt vagyunk! címmel a sérült előadók, művészeti csoportok gálaműsorát.

Tersztyánszky Krisztina

Koncentráció és a siker öröme a moziban: a körmendi Deladap-koreográfia

Fotó: Cseh Gábor

A gála előtt a mozi aulájában Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója nyitotta meg a Neumann-­iskola Mindannyian mások vagyunk projektjére készült alkotások kiállítását. A gyermekrajzok és a felső tagozatosok munkái reményt adnak arra, hogy az iskola sikeresen tölti be fő feladatát, azt, hogy igazi érző szívű embereket neveljen – hangsúlyozta az igazgató.

A gála népes közönségét dr. László Győző alpolgármester köszöntötte annak szellemében, hogy bárcsak ne is kellene ilyen napokat rendezni, mert az azt jelentené, hogy nem beszélünk fogyatékosokról, hanem arról, hogy minden ember egy egyéniség, és mindenki képes teljes életet élni.

Koncentráció és a siker öröme a moziban: a körmendi Deladap-koreográfia
Fotó: Cseh Gábor

A szervező, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Vas Megyei Egyesülete nevében Németh Klára szólt a gála jelentőségéről, amellyel a sérült emberek az épeknek is megmutatják, hogy nincs lehetetlen.

A program kezdetén a Magyar Speciális Független Filmszemle díjazott kisfilmjeiből vetítettek le néhányat, köztük szentgotthárdi és szombathelyi alkotók munkáit is. A továbbiakban szebbnél szebb műsorokkal mutatkoztak be a megye különböző intézményeinek ellátottjai.

Átszellemült, koncentráló arcok, egymásra figyelő szemek és a siker miatt érzett felszabadult boldogság jellemezte a fellépőket, akik kivétel nélkül alapos felkészülésről tettek tanúbizonyságot. A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ csoportja a hópihék adventi táncával indított.

 

A Rum-Kastély EGYMI növendékei több produkcióval is készültek. A színkottás zenekar színes csengettyűivel látványnak sem volt utolsó, később tánccsoportjuk és színjátszóik is bemutatkoztak. A Vas Megyei Szakosított Otthon csákánydoroszlói telephelyének ápoltjai tüzes csárdással örvendeztették meg a közönséget. A Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény látássérült részlegéről Borbíró Zsigmond bordalokkal, Fekete Ferencné Teri néni pedig saját verseivel állt mikrofon elé. Itt voltak „többszólamú” dobjátékukkal a Napsugár zenekar fiataljai, a Körmendi Szociális Szolgáltató és Információs Központ tánccsoportja egy modern koreográfiát hozott.

Nagy élmény volt a FÉHE fiataljaiból álló Alternatív Képszínház produkciója: kevés mozdulattal, profikat meghazudtoló színpadi fegyelemmel keltettek és oldottak feszültséget.

Végül rendhagyó módon még egy divatbemutatónak is tapsolhatott a közönség – a csinos ruhákat a FÉHE fogyatékosok nappali ellátó szolgálatának ellátottjai vonultatták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában