Míves tárgyak tárlata

2019.12.05. 07:00

Hagyományőrzők mutatkoznak be az iskolagalériában, Szombathelyen

Megnyílt az év utolsó tárlata a Puskás Galériában. A Mívestár Egyesület alkotóinak munkáit tekinthetik meg a népi mesterségek, hagyományok iránt érdeklődők a VMSzC Puskás Tivadar Fém és Villamosipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának aulájában.

Polgár Patrícia

Puskás galéria kiállítás megnyitó, 20191204, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

– Fő célunk az elődök tárgyi és szellemi műveltségét átörökíteni úgy, hogy az érthető legyen a mai kor gyermekének. Csak természetes anyagokkal dolgozunk, legyen az bármilyen anyag, szeretettel nyúlunk hozzá – mondta el Bogdán Krisztina, a Mívestár Egyesület elnöke. Hangsúlyozta, hogy a kiállítók tárgyaik készítését autodidakta módon, egymástól vagy mesterektől tanulták.

Óvodapedagógusként hétköznapjait áthatja a barkácsolás. Minden anyaghoz szeretettel nyúl, az alkotás öröme mozgatja. Így van ez az egyesület többi tagjával is, akiknek fő célja a népi kismesterségek megismertetése. Ezeknek fortélyait foglalkozásokon adják tovább kicsiknek és nagyoknak. Bodó Judit, a Puskás Galéria helytörténeti és képzőművészeti kiállításainak szervezője, az iskola történelem szakos tanára nyitóbeszédében megfogalmazta: öröm számukra, hogy egy olyan helyi, civil egyesület munkáit mutathatják be, akiknek fontos a helyi értékek bemutatása, a fiatalok ízlésének formálása. A szerda délelőtti megnyitón Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház színésze mondta el Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét, bevonva a szülőföldhöz való kötődés fontosságának gondolatát.

 

Ezt követően dr. Horváth Sándor, a Vasi Skanzen vezetője, néprajzkutató főmuzeológus mutatta be az egyesületet. A tárlaton dr. Horváthné Füstös Krisztina és Wilhelm Kornélia foltvarrásait, dr. Horváthné Füstös Krisztina rongybabáit, karácsonyfadíszeit, farmertáskáit láthatjuk. Vannak táltosdobok és bőrékszerek Petényi Szilviától; tarsoly, nemeztulipán Takács Viktóriától és Bogdán Attilától intarziakép.

Ugyan csak fotón, de láthatjuk Lelkes Dénes jurtáit és Bogdán Krisztina csizmáját. Az elnöknő hozott 10. századi használati eszközöket: tarsolyt, süveget, szütyőket, dobtartót, karkötőt és bőrlabdát. A tárlat december 20-áig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában