Pályázati forrásból

2019.12.09. 10:00

Régi álom teljesült: imaházat avathattak Kiszsidányban

Valódi ünnepre gyűltek össze a kiszsidányi és a környékbeli evangélikusok. Pályázati forrásból és a hívek összefogásával újult meg a 155 éves épület. Lett helyük az istentiszteleteknek, lesz terük a gyülekezeti eseményeknek, és vendégszobákat is kialakítottak.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Ohr Tibor

Advent második vasárnapján különleges, ünnepi istentiszteletre gyülekeznek a kiszsidányiak és a környékbeli evangélikusok. Az egykor több mint 400 lelkes faluban ma mindössze 96-an laknak, ezért elég feltűnő a közel 150 fős sokadalom.

Az istentiszteleten Szemerei János püspök és Rostáné Piri Magdolna esperes szentelte fel az épületet. Nagy esemény ez a település életében, hiszen régóta szerették volna felújítani a romosodó épületet. Bánó Zoltán polgármestertől megtudtuk, hogy azt 1864- ben építették. Az államosításig az Ágostai Hitvallású Evangélikus Elemi Népiskola és egy tanítólakás működött benne. Az államosítás után 20 évig a horvátzsidányi általános iskola alsó tagozata tanult itt, utána imateremként szolgált.

 

A 2010-es évekre az épület egyre rosszabb állapotba került. Most két pályázat segítségével sikerült újjávarázsolni. Az imaterem mellett lesz helyük a gyülekezeti közösségi rendezvényeknek, és a tetőtérben vendégszobákat is kialakítottak. Ágh Péter országgyűlési képviselő köszöntőjében arról beszélt, hogy a beruházás eredményeként olyan tér jött létre, mely túlmutat a vallási kereteken. Ennek az épületnek ugyanis van története, szellemisége. Kiemelte az összefogás jelentőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában