Összkomfortos falvak

2019.12.14. 07:00

Több mint kétmilliárd forintból létesült szennyvíztisztító Pósfán

Öt falu szennyvíz­elvezetése oldódott meg azzal a beruházással, amelyet tegnap adtak át ünnepélyes körülmények között Pósfán.

Tersztyászky Krisztina

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A Hegyfalu község és környéke szennyvíztisztító telep építése és csatornahálózat kiépítése című projektet mintegy kétmilliárd-kétszázmillió forint értékben, száz százalékban támogatta a kormány, így a lakosságnak a hálózat kiépítéséhez nem kellett hozzájárulniuk. Erről a gesztor község, Hegyfalu képviseletében Bartók Tibor polgármester tájékoztatta az avatón a pósfai szennyvíztisztító műnél megjelenteket.

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: régóta várt beruházásról van szó, amellyel összkomfortossá válik az öt község, Hegyfalu, Szeleste, Zsédeny, Pósfa és Ölbő. Emlékeztetett a térség közelmúltban megvalósult infrastrukturális beruházásaira: a Győr–Szombathely vasútvonal villamosítására, a belterületeket elkerülő, új 86-os főút megépülésére. Kisebb fejlesztésekre pár év alatt 250 millió forint érkezett az öt faluba, Hegyfalun pedig épp most kezdődött meg a 75 millió forintos óvodai fejlesztés.

 

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt Boda Csaba, a kivitelező Szabadics Zrt. üzletág-­igazgatója zárta le a fél évig tartó próbaüzemet, és a munkát jelképesen átadta a megrendelőnek. A projekt megvalósulásának emlékére szimbolikus ajándékot – egy kis ásót – adott át az öt polgármesternek.

A mostantól munkába álló szennyvíztisztító telepre az öt település 1054 házi bekötésétől 18,4 kilométer gerinccsatornán és 16,5 kilométer nyomóvezetéken, tíz közterületi átemelő közbeiktatásával érkezik a szennyvíz. A naponta 290 köbméter kapacitású biológiai tisztítót 3100 lakos ellátására méretezték. A tisztított szennyvizet a Kőris patak fogadja be.

Az előkészítő munkálatok után a tervezés két évvel ezelőtt indult, a kivitelezés 2018 májusától 2019 júniusáig tartott. A kivitelező tájékoztatása szerint a belterületi utak nyomvonalas helyreállítása megtörtént az eredeti pályaszerkezetnek megfelelően, és helyreállították az állami kezelésű utakat is. Az érintett települések közül Zsédeny és Ölbő bekötésénél keresztezni kellett mind a vasutat, mind az új 86-os gyorsforgalmi utat. A nyomóvezetéket az útvonalak megbontása nélkül, fúrással, a föld alatt vezették át a túloldalra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában