szükség van rá, jótékony hatása is van

2019.12.02. 11:30

Vasi tapasztalatok – A diákmunka felelősségre tanít

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk: a diákok inkább nyáron vállalnak munkát. Olyankor rengeteg idejük szabadul fel – ezt sokan önszorgalomból, mások szülői unszolásra igyekeznek hasznosan eltölteni, mellé zsebpénzt szerezve maguknak. De mi történik iskolaidőben?

Polgár Patrícia

Csejtei Klaudia iskolaszövetkezeti munkatárs, a pult túloldalán Sipos Márk

Fotó: Horváth Balázs

Ahogy visszaülnek az iskolapadba, egyre kevésbé éreznek hajlandóságot arra, hogy iskolaidőben még dolgozni is elmenjenek. Csejtei Klaudia, egy szombathelyi iskolaszövetkezet munkatársa elmondta: az elmúlt évekhez képest hatalmas visszaesést tapasztalnak.

Szerintük ez a diákok leterheltsége miatt van így: a rengeteg tanulnivaló és a sport mellett a munkára alig marad idejük, és a hétvégét is szívesebben töltik pihenéssel. Úgy gondolja, a vasi családok jórészt olyan anyagi helyzetben vannak, hogy nem is szorulnak arra, hogy gyermekük dolgozzon.

– A szülők jobban megengedhetik maguknak, hogy támogassák őket. Ez abból a szempontból rossz, hogy nem alakul ki bennük a felelősségtudat, mindent készen akarnak, ahogy azt ők eltervezték. Gyakran fordul elő nálunk is, hogy elvállalnak egy munkát, ahol aztán nem jelennek meg. Ezzel minket és a munkaadót is kellemetlen helyzetbe hozzák, ugyanis arra a napra ők kalkulálnak velük – mondja. Azt is elárulta, nehezen találnak jelentkezőket a meghirdetett pozíciókra, pedig igény lenne a diákok munkájára. A karácsony előtti nyüzsgésben az áruházak rájuk lennének utalva, rengeteg kisegítőt keresnek.

Csejtei Klaudia iskolaszövetkezeti munkatárs, a pult túloldalán Sipos Márk
Fotó: Horváth Balázs

– Az elmúlt években más lett a diákok hozzáállása is: korábban maguk akartak pénzt keresni, ma már sokan szülői unszolásra vállalnak munkát. Ennek ellenére sok diákunk van, aki rendszeresen dolgozik egy adott cégnek, amely, ha elégedett, gyakran kifejezetten őket kéri. Azt figyeltük meg, hogy főként 16-17 évesek jelentkeznek hozzánk. Annak ellenére, hogy sok olyan – akár irodai – munka lenne, amit egyetemisták is tudnának végezni az óráik mellett. Áruházi, árufeltöltői pozíciókkal is várjuk őket, de népszerű a fiúk körében a temetkezés által meghirdetett fuvarozói munkakör, amikor golf­kocsival szállítják a temetőbe kilátogató embereket.

Sipos Márk egy csomagküldő szolgálat szombathelyi depójában dolgozik reggelente, ahonnan egyenesen az ELTE SEK épületébe siet, ugyanis sportszervező szakos hallgató. A diákmunka az elsődleges pénzforrása. – Úgy gondolom, senkinek nem árt, ha van mellékes pénzkereseti lehetősége – mondta. Ő 2009 óta rendszeresen dolgozik: pénztárosként kezdte, ám egyetemi évei alatt sajnos nehezen talált lyukat a napirendjében.

– Ebben nagy segítségemre volt a diákszövetkezet. Az időbeosztásomnak megfelelően kerestek számomra munkát. Sokáig éjszakai minőségellenőr pozícióban dolgoztam, de vállaltam gyári csomagoló állást, takarítást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában