Új célok: a gasztro- és borturizmus felé nyitnak

2020.01.31. 07:00

A csepregi önkormányzat kilépett a Nap Íze Szociális szövetkezetből

Százan kaptak tűzifát, pluszpénz kell a vízközmű-fejlesztésre, kilép az önkormányzat a Nap Íze Szociális Szövetkezetből – ezek is témák voltak a csütörtöki testületi ülésen.

Merklin Tímea

Csepreg idei költségvetését is tárgyalták a képviselők Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Minden pályázó kapott tűzifát, aki kért, derült ki egyebek között Horváth Zoltán polgármesteri beszámolójából. Száz embernek osztottak szét összesen 190 köbméternyi fát, amiből 130 köbmétert pályázatból, 60 köbmétert az önkormányzat erejéből biztosítottak, és jóval a határidő előtt szállították ki.

A testület tárgyalta a város idei költségvetésének koncepcióját. A közös önkormányzati hivatal bekérte az intézmények előzetes terveit, a vezetők a fejlesztési törekvéseiket is leírták, de csak a támogatható kérések kerültek be. Leszögezték: az önkormányzat csak olyan szerződéseket köthet, olyan kötelezettségeket vállalhat, amelyeknek megvan a pénzügyi fedezete.

Csepreg idei költségvetését is tárgyalták a képviselők Fotó: Unger Tamás

Az ülés témája volt, hogy milyen plusztételeket szükséges még bevenni a tervezetbe, ezek között felmerült, hogy vízközmű-fejlesztésre kell még kétmillió forint, hogy jó minőségű ivóvíz folyhasson a csapokból. Technológiai probléma állt elő a rendszerben egy tervezési hiba miatt – a tervező céget nem lehet felelősségre vonni, mert már megszűnt –, ezért vállalni kell a megoldás költségét, amihez a Vasivíz Zrt. is hozzá fog járulni.

A testület úgy döntött, hogy kilép a Nap Íze Szociális Szövetkezetből, amelynek alapításában tagként vett részt. A cél anno az volt, hogy pályázzanak gyümölcsészet és kertészet létrehozására, az állattenyésztés újraélesztésére, az államtól jelképes összegért bérelt 84 hektár földterület termelésbe vonása révén. De nem sikerült pályázati forrást elnyerni a célra, és a földterület visszaigénylése sem járt eredménnyel, így a szövetkezet eredeti célja nem valósulhatott meg.

A szövetkezet jelenlegi (önkormányzaton kívüli) tagsága a jövőt a helyi szőlőtermesztés és borértékesítés irányába szeretné elmozdítani. Nem indokolt az önkormányzat közvetlen szerepvállalása a szövetkezetben. Az új célokat a gasztro- és borturizmus támogatása révén tudja szolgálni. Ezekben a törekvésekben az immár száz százalékban önkormányzati tulajdonú Első Vasi Éléstár NKft. is aktív szerepet játszhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában