Életkorhoz kötött vizsgálatok

2020.01.12. 15:30

A védőnői felmérések és a szülők visszajelzései kiegészítik az orvosi vizsgálatokat

Rendelet határozza meg a kötelező, életkor szerinti szűrővizsgálatokat és védőoltásokat, amelyek kiemelten fontosak a gyerekek szempontjából. Már a szülészeteken elkezdőnek a vizsgálatok, a védőnői hálózat, a házi gyermekorvosok és iskolaorvosok folytatják. A területi védőnők ezzel kapcsolatos teendőiről Milisitsné Tátrai Beatrixot kérdeztük.

Tóth Kata

Vágvölgyi Lara Zselyke fejkörtérfogatát méri Milisitsné Tátrai Beatrix. A háttérben Zselyke édesanyja, Kiss Alexandra Fotó: Cseh Gábor

Fotó: Foto: CSG

Minden szülő leghőbb vágya, hogy a gyermeke jól, egészségesen fejlődjön. Az egészséges testi, lelki és szellemi fejlődésnek megvannak a maga mérföldkövei, amelyek megmutatják, hogy a gyermek elérte-e a korának megfelelő érettséget, esetleg elmarad-e attól. Vannak olyan elmaradások, amelyek csak fejlesztéssel javíthatók, és olyanok is, amelyeket az idő megold.

Fejlődés

A gyermek fejlődésének leggyorsabb időszaka – a várandósságot leszámítva – az első két év, ebből az első év egy sugárhajtású gép teljesítményére emlékeztet, mondja Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő, és nyomatékosítja: a fejlődés felmérése a szakemberek és a szülők együttes megfigyelésén alapul.

– A gyerekekkel számos szakember találkozik, akik véleményt formálnak fejlődésükről, de a legfontosabb fejlődési szakaszokban a védőnő és a gyermekorvos követi gyarapodásukat, növekedésüket. Két éve a szakemberek mellett a szülőknek is van lehetőségük gyermeküket értékelni. Ez az értékelés teljesen szubjektív, hiszen mindenkinek a saját gyermeke a legtökéletesebb, ám ha a szülői kérdőívet a valóságnak megfelelően töltik ki, láthatják, melyik az a terület, ahol a gyermek esetleg fejlesztésre szorul. Hogy érzékeltessük, miről kell véleményt mondani, íme néhány kérdés a négyéves gyerekek szüleinek szánt 12 kérdéses kérdőívből: Gyermeke egyértelműen jobb- vagy balkezes? Megnevezi az alapszíneket (piros, sárga, zöld, kék, fekete, fehér)? Szívesen hallgat mesét? Ember­ábrázolásában felismerhető a fej, a törzs és a négy végtag? Meg tudja nevezni érzelmeit, közérzetét? A napi rutinfeladataiban önálló? A hatéveseknél már másra kíváncsiak: Amikor gyermekekkel játszik, többnyire betartja a játékszabályokat? Változatos mozgásformákat kipróbál? Rákérdez a valóságos dolgok összefüggéseire? Képes-e megmondani, hogy egy szó milyen hanggal kezdődik? Érdeklik-e a betűk, a számok? Használ-e olyan szavakat, amelyek az időre vonatkoznak?

Státuszvizsgálat

Kedden mások mellett a féléves Vágvölgyi Lara Zselyke érkezett státuszvizsgálatra a Nádasdy utcai rendelőbe Milisitsné Tátrai Beatrixhoz. A védőnő hosszan beszélgetett az anyukájával, Kiss Alexandrával. Megkérdezte, hogy mindkét irányba – a hasáról a hátára és a hátáról a hasára is – forog-e a kislány. Keresi-e a hangok forrását odafordulással? A játékot egyik kezéből a másikba átveszi-e? Mosolyogva vagy nevetve élvezi-e a felnőttekkel közös játékot? Élvezi-e a hangadást, játszik-e a saját hangjával? Miután ezekre választ kapott, fejkörfogatot, testtömeget és testhosszt mért a védőnő. Rákérdezett még a kislány alvására, napirendjére, viselkedésére, de a látására, hallás- és beszédfejlődésére is kíváncsi volt – a kis Lara Zselyke a viszonylag hosszú procedúrát békésen tűrte.

Mint a védőnő megjegyezte, 2017 őszétől kötelező az életkorhoz kötött vizsgálatok elvégzése a 0–6 éves „populációban”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, a szülő köteles a gyermeket a védőnői és gyermekorvosi tanácsadásra vinni: a státuszvizsgálatra pedig a születésnapjához közeli időpontban kell sort keríteni.

Vágvölgyi Lara Zselyke fejkörtérfogatát méri Milisitsné Tátrai Beatrix. A háttérben Zselyke édesanyja, Kiss Alexandra Fotó: Cseh Gábor

– A 0–6 év közötti időszakban – normál fejlődés esetén – tizennégyszer kell találkoznia a szülőnek és gyermekének a védőnővel és a gyermekorvossal, eltérő fejlődésnél tizenhatszor. Hogy lássuk, milyen fontos az első másfél év: a szűrések kétharmada ebben az időszakban történik. Szinte havonta – a gyermek egy, két, három, négy, hat, kilenc és tizenkét hónapos korában – a testi fejlődés (súly, hossz, fej- és mellkörfogat), a pszichomotoros és a mentális fejlődés, illetve az érzékszervek működésének (látás, kancsalság, hallás) vizsgálatát kell elvégeznünk. Az úgynevezett státuszvizsgálatokon tehát az általános állapotának felmérése és a fejlettségi állapot értékelése zajlik a hazai standardok alapján. A csípőficamszűrés az első négy hónapban célzottan történik. A fiúknál vizsgálják a rejtettheréjűséget és tizenkét hónapos kortól évente a heréket. Egyéves korban és egészen hatéves korig évente mérik a gyermek testmagasságát, testtömegét, értékelik a fejlődést, tápláltsági állapotot és az esetleges fejlődési problémákat.

Szűrik továbbá a szocializációt, az énfejlődést, a kommunikációt, a nyelvi képességeket, 3 és 6 éves kor között évente kötelező vérnyomást is mérni. Feltehetnénk a kérdést: miért kell ez a sok vizsgálat? Azért, mert a mozgásfejlődésben, beszédfejlődésben való elmaradás a későbbi életkorokban tanulási nehézségeket okozhat. Alapja lehet olvasási, számolási, írási nehézségeknek (diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia) – mondja a védőnő.

A státuszvizsgálatok alkalmával a területi védőnők figyelik a mozgásfejlődést, beszédfejlődést, finommotorikát, nagymozgásokat, a testi fejlődést, a rajzkészséget, a szociális készséget, a látásélességet és a hallást.

Az eredmények a gyermek egészségügyi kiskönyvébe és a védőnői számítógépes adatbázisba kerülnek. Amennyiben eltérést tapasztalnak a felméréskor és a szülői kérdőívek értékelésekor, amit a szülővel megbeszélnek, akkor értesítik a gyermek orvosát, és fejlesztési lehetőségeket javasolnak.

Kötelező

Az új gyermekvédelmi törvény rendelkezése alapján a szülő, a gyermek törvényes képviselője köteles a gyermeket az életkorhoz kötött szűrővizsgálatokra elvinni. Ha e kötelezettségének nem tesz eleget, az egészségügyi államigazgatási szerv határozattal rendeli el a szűrővizsgálatot. A gyermekveszélyeztetés vétségét követi el az a szülő, aki nem gondoskodik a részvételről, ezt a szakembereknek jelenteniük kell a gyermekvédelmi szolgálat felé. Szombathely óvodáiban a hatéves gyerekek gluténszűrésére is sor kerül már évek óta. Szülői kérésre a védőnők végzik, az igényfelmérés mindig év elején történik.

Fontos a gluténérzékenység felismerése, mert így időben átállhatnak a gyerekek a gluténmentes étrendre, ami jelentősen javítja az életminőségüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában