Oktatás

2020.01.31. 07:00

Az egyház átvenné a Kölcsey Utcai Általános Iskolát Körmenden

A Kölcsey Utcai Általános Iskola esetleges egyházi átvételéről tájékoztatták tegnap a szülőket a Szombathelyi Egyházmegye képviselői.

Tersztyászky Krisztina

Dr. Székely János megyés püspök azokról a pluszértékekről beszélt, melyeket az egyházi iskola ad a tanulóknak

Fotó: Vn-Archív/Szendi Péter

Dr. Székely János megyés püspök arról beszélt, hogy milyen sokat adhat hozzá a gyermek neveléséhez az egyházi környezet. Az iskola eddigi életéből semmi nem veszne el, viszont gazdagítanák azt újabb értékek, szerető légkör, csodálatos ünnepek. Hangsúlyozta, hogy az egyház iskolafenntartóként semmit nem kényszerít a szülőkre, és természetesen szívesen fogadják a más felekezetű és a meg nem keresztelt gyermekeket is. Fontos előnyként említette meg, hogy minden egyes egyházi fenntartású iskola független intézmény, önállóan gazdálkodhat és kialakíthatja saját egyéni arculatát.

Dr. Székely János megyés püspök azokról a pluszértékekről beszélt, melyeket az egyházi iskola ad a tanulóknak
Fotó: Szendi Péter

 

Tálas József, az egyházmegyei katolikus iskolák főigazgatója tájékoztatójában fontosnak tartotta kiemelni, hogy a márciusi szavazással a szülők nem csak saját gyermekük sorsáról döntenek, hanem a körmendi oktatás következő évtizedeit is meghatározzák. Kérte, hogy mindenki nyilvánítson véleményt, hiszen aki nem szavaz, az nemmel szavaz. Kitért az egyházi oktatási intézmények szakmaiságára is, hangsúlyozva, hogy bár ezeknek az iskoláknak a lelkiség az alapja, de a megfelelő szakmai háttérre, a korszerű képzésre nagy gondot fordítanak. Külön kiemelte, hogy erősíteni szeretnék például a nyelvoktatást.

Kérdésre válaszolva a megyés püspök elmondta, hogy az egyházmegye is fontolóra vette az intézmények átvétele esetén, hogy az történjen felmenő rendszerben. Ezt a megoldást azonban elvetették, mivel az csak meghosszabbítaná a bizonytalan, feszült helyzetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában