A szülők kezében a döntés

2020.01.18. 11:30

Az egyházi iskola nem vesz el semmit, inkább lelki többletet ad

Kötetlen beszélgetésre hívta tegnap délután Szentgotthárd Város Ifjúsági Tanácsa és a Nagyboldogasszony plébánia a város általános és középiskolás diákjait. Az Iskola, érték, választás, lehetőség című program a gyerekek számára adott lehetőséget, hogy feltehessék kérdéseiket: mire kell számítaniuk, ha a jövő tanévtől esetleg már egyházi iskolába fognak járni?

Tersztyánszky Krisztina

Bodorkós Imre plébános hangsúlyozta: még nem született döntés, azt a szülők hozzák meg majd tavasszal

Fotó: Szendi Péter

A templom oratóriumában megjelent néhány tucatnyi diákot dr. Sütő Ferenc városi képviselő, az ifjúsági tanács elnöke köszöntötte. Hangsúlyozta: a tanács fontosnak tartotta, hogy a tervezett iskolaátvétel lehetőségéről ne csak a szülők és a pedagógusok, hanem a leginkább érintettek is elmondhassák véleményüket.

Bodorkós Imre plébános tájékoztatója kezdetén rögtön leszögezte: egyelőre semmilyen döntés nem született, semmi konkrét lépés nem történt még a szentgotthárdi iskolák egyházmegye általi átvételéről. Az előzményekről elmondta, hogy a szülőktől érkezett igény megfogalmazását követően a Szombathelyi Egyházmegye a törvényben előírt határidőig bejelentette iskolafenntartási szándékát a jelenlegi fenntartónak, a Szombathelyi Tankerületi Központnak.

Bodorkós Imre plébános hangsúlyozta: még nem született döntés, azt a szülők hozzák meg majd tavasszal
Fotó: Szendi Péter

A döntést a szülőknek kell majd meghozniuk: az egyház csak abban az esetben veszi át a Széchenyi-iskolát és a Vörösmarty-gimnáziumot, amennyiben a szülőknek leg­alább ötven százaléka ezt kéri. A döntés pontos idejéről márciusban fogják értesíteni a szülőket. Jelenleg a tájékozódás, a véleménycsere zajlik, a szülők személyesen és elektronikus fórumokon is megbeszéléseket folytatnak egymással, a kezdeti indulatok lassan elcsitulnak és helyet adnak a higgadt véleménynyilvánításnak.

Az atya elmondta még: természetesen egy egyházi fenntartású iskolában is ugyanazt a kötelező tananyagot kell megtanulni, és oda is ugyanolyan gyerekek járnak, mint az állami oktatási intézményekbe. Elutasította azt a kategorizálást, mely szerint az egyik típusú iskola jobb, mint a másik. Legfeljebb arról van szó, hogy az egyházi környezet az emberben amúgy is meglévő jó mellé pluszt, többletet ad az Istennel való élő kapcsolat jóvoltából.

Papp Bálint beszélt premontreis tapasztalatairól, emlékeiről. Mellette Bodorkós Imre plébános
Fotó: Szendi Péter

A fórumon két egykori premontreis diák, dr. Sütő Ferenc és Papp Bálint is beszámolt középiskolai tapasztalatairól. A kérdésekre válaszolva Imre atya elmondta, hogy az egyházi iskola nem kényszeríti a szülőket buzgó vallásgyakorlatra, és a diák sem kap rosszabb jegyet azért, mert elmulasztotta a vasárnapi szentmisét. Így fogalmazott: a hitünket példamutatással kell továbbadni és nem szigorú direktívákkal.

Olyan tévhiteket is meg kellett cáfolnia, mint a naponkénti mise, vagy a festett körmök és a divatos ruhák tilalma. Az utóbbiról így vélekedett: sokkal inkább a jó ízlés és a szülői tűrés húzza meg a határokat, mint az iskolafenntartó. Afelől is megnyugtatta a fórum résztvevőit, hogy amennyiben egyházi kézbe kerül a két iskola, ott a más felekezetű és a nem hívő gyerekeket is szívesen látják majd. Végül egy kislány azt a kérdést is nekiszegezte a plébánosnak, hogy ő lesz-e az iskolaigazgató. – Nem, erre nincs is képesítésem, de hitoktatóként találkozhattok majd velem – hangzott Imre atya válasza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában