sokfelé nyílik már a kankalin

2020.01.08. 07:00

Az igazi tél előtt nyílnak a tavaszi virágok

A kiskertekben, de az árokpartokon is sokfelé nyílik már a kankalin, a tőzike, az ibolya. Azok a tövek, amelyek most elvirágoznak, az idén nem fognak még egyszer gyönyörködtetni bennünket – tudtuk meg a szakembertől – , viszont a pusztulás nem fenyegeti őket.

Tersztyánszky Krisztina

Az idén már nem virágzik többször Fotó: Szendi Péter

Fotós: © Szendi Péter

Mediterrán jellegű télben vagyunk, ami a globális felmelegedés következménye – állapítja meg dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnök. Az ilyenkor szokásosnál magasabb hőmérséklet miatt a növények nem jutottak el mélynyugalmi állapotukba. Ezért fordulhat elő, hogy azok a virágok, amelyek máskor csak tavasszal, hóolvadás után szoktak megjelenni, már ezekben a hetekben szirmot bontanak. Azok a tövek, amelyek most virágoznak, legközelebb jövőre fognak gyönyörködtetni bennünket. Aggodalomra azonban nincs ok, mert ezek az apró szépségek akár hagymásak, akár gumósak, akár föld alatti tároló gyökérrel rendelkeznek, őshonosak nálunk és hozzászoktak a télhez, nem fognak elpusztulni akkor sem, ha hidegebb napok jönnek.

Az idén már nem virágzik többször Fotó: Szendi Péter

Abból már nagyobb baj lehet, hogy a fás szárú növényeink, így a gyümölcsfák sem jutnak el a mélynyugalmi állapotba, és erre a helyzetre úgy válaszolnak, mintha tavasz lenne. Ez akkor járhat komolyabb terméskieséssel, ha a fák eljutnak a zöld bimbós vagy piros bimbós állapotba. Ez azonban az idei enyhe télen még nem történt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában