beszámoltak a helyi lakosságnak

2020.01.08. 19:28

Beszámolt a horvát önkormányzat – Programdús évet hagytak maguk mögött

A korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is programdús évet zárt a Szentpéterfai Horvát Nemzetiség Önkormányzat, amiről a közelmúltban számoltak be a helyi lakosságnak.

Civil/László Antal

A horvát nemzetiségi önkormányzat tagjai. Tímárné Skrapits Anna kiemelte: a falu egyik motorja az önkormányzat Fotó: VN/LA

Fotó: Dr.LASZLO ANTAL

Tímárné Skrapits Anna elnök beszámolójában kiemelte, hogy a falu gazdag kulturális életének tevékeny részese, egyik motorja a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. Programjaikat részben önállóan, nagyobbrészt pedig a falu civil szervezeteivel, az egyházzal és az önkormányzattal együttműködésben valósítják meg. A számos hazai és külföldi horvát közösséggel fenntartott kapcsolat jóvoltából budapesti, gradistyei, délvidéki horvát programokon vehettek részt a szentpéterfaiak, illetve adtak otthont rendezvényeknek.

Ezek közül kiemelésre kívánkozik a negyedszer megrendezett MiCROfon országos énekverseny, a PETNO fesztivál, az iskolások részvétele a hercegszántói projektbemutatón, a 7. osztályosok kárpátaljai utazása, a Gradistyei Olimpia Kópházán, a horvátzsidányi szavalóverseny, a horvát napok Szombathelyen, Horvátzsidányban, Bükön és Baján, a Donja Zelinai testvér­iskolával a tanulók kölcsönös vendéglátása.

A horvát nemzetiségi önkormányzat tagjai. Tímárné Skrapits Anna
kiemelte: a falu egyik motorja az önkormányzat Fotó: VN/LA

A kirándulások sorában az idei cél Baranya és Szlavónia kulturális és természeti örökségeinek megismerése volt. A plébániával együttműködve márciusban részese volt a HNÖ a Vándor Mária fogadásának, a koncert előadói és a zarándokok vendégül látásának. Közreműködésükkel zajlott a júniusi nardai országos zarándoklat, az egyházközségi kórustalálkozó, az egyházmegyei nemzetiségi nap, a Mária­cellbe szervezett zarándoklat, a Pax et Bonum énekkar zágrábi jótékonysági koncertjén való részvétel.

Szó esett a nemzetiségi kultúra és a hagyományok megőrzését szolgáló munkáról, a helyi kiadványokról, a rendezvényekhez nyújtott támogatásokról.

Civil/László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában