Kétkezi munkával segítik

2020.01.17. 07:00

Böjte Csaba köszönetet mondani jött Szombathelyre

Látogatást tett tegnap Böjte Csaba testvér Szombathelyen, hogy köszönetet mondjon az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. dolgozói csoportjának és azoknak a nyugat-dunántúli vállalkozóknak, akik évek óta önzetlenül támogatják a Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkáját.

Tersztyánszky Krisztina

Pántya Attila, Böjte Csaba és Fölföldi Tamás a tegnapi eseményen

Fotó: Unger Tamás

A kezdeményezés 15 éve Fölföldi Tamás Zala megyei vállalkozótól indult el. Egy internetes felhívásra toborzott össze egy tucatnyi csapatot, akik a Csaba testvér által megvásárolt marosillyei Bethlen-kastély felújításában segítettek. A vörös bástya múzeum lett és gyermektáboroknak is helyet ad. A különböző építőipari szakemberekből álló csapat együtt maradt, sőt az­óta is folyamatosan új jelentkezők csatlakoznak.

Évente több alkalommal látogatnak ki Erdélybe, hogy valamelyik gyermekotthonon végezzenek karbantartási, építési, kertészeti munkákat. Sose mennek üres kézzel: a fúró, a csavarhúzó meg az építési anyagok mellé mindig kerül a csomagba itthon összegyűjtött adomány, karácsonyi ajándék, de arra is volt példa, hogy hetven pizzához való alapanyag is lapult a csomagtartóban.

Pántya Attila, Böjte Csaba és Fölföldi Tamás a tegnapi eseményen
Fotó: Unger Tamás

A jótékony látogatásokhoz 5-6 évvel ezelőtt ez E.ON-dolgozókból önként szerveződött közösség is csatlakozott. A „misszió” vezetője Varga Ferenc, a dolgozók hétvégéiket, szabadidejüket áldozzák fel azért, hogy az éjszakát átutazva reggel valamelyik gyermekotthonnál kezdjék meg a javító, szerelő munkájukat.

 

Böjte Csaba a házra adott áldással kezdte szavait, majd így folytatta: a hála és a köszönet hívott ide. Köszönetet mondott a dolgozóknak és Pántya Attila üzemigazgatónak, aki lehetővé teszi segítő munkájukat. Elmondta: 1993-ban kezdték a kommunizmus éveiben elhanyagolt gyermekvédelmi munka felkarolását, eddig összesen hatezer gyereket fogadtak be a gyermekotthonokba, melyek ma már 83 helységben jelen vannak.

Már a következő nagy munkát is felvázolta: Székelyhídon megvásárolt az alapítvány egy retró gyógyvizes fürdőt, ahol olyan táborhelyet szeretnének kialakítani, ami a híd szerepét töltheti be Erdély, Kárpátalja és Magyarország között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában