borhölgyekkel karöltve

2020.01.13. 07:00

Bormustrát tartottak Csepregen, finom véleményekkel

Vízkereszti bormustrát rendeztek a művelődési ház, a borosgazdák és a borhölgyek szervezésében.

Merklin Tímea

A szakértő Szövényi Áronnak Horváth Gábor borosgazda tölt

Fotó: Szendi Péter

Erzsébet-napkor van mindig az újbor bemutatója, a vízkereszthez közel eső pénteken pedig rendszerint arról beszélnek, hogyan alakulnak a borok. A két évtizedes hagyomány lényege, hogy kijavítsák az apró hibákat, például a kénezési hiányosságokat vagy a „zárkózottságot”.

– Szövényi Áron borász, italtechnológiai mérnök segít, hogyan lehet jobbá tenni a borokat – tudtuk meg Horváth Gábor borosgazdától, aki a rendezvényen köszöntötte a résztvevőket. Ziembiczki Erzsébet, a művelődési ház igazgatója elmondta, hogy 65. évadát kezdi meg az intézmény, amely örömmel ad lehetőséget arra, hogy a gazdák az asztalra tehessék termékeiket kóstoltatásra. A bormustrára a nyolc csepregi borosgazda mellett érkeztek borászok Kőszegről, Bozsokról, Lukácsházáról, Egyházasfaluból is, több mint harminc bort mutattak be.

A szakértő Szövényi Áronnak Horváth Gábor borosgazda tölt
Fotó: Szendi Péter

Szövényi Áron – aki a Szent István Egyetem budai campusán, a borászati tanszéken tanít, és Etyeken van saját borászata – mindegyikről véleményt mondott. Szempont volt például, hogy az erjedés során keletkezett mellékillatok elfedik-e a bor gyümölcsösségét. A legdurvább, ha záptojásszaga, kénhidrogénillata van. Szövényi Áron a családja révén kötődik a vidékhez: az édesapja kőszegi származású, a nagybátyja, Szövényi Ernő borász indította el a Kőszegen szervezett Vas megyei borversenyeket több évtizeddel ezelőtt. Amikor meghalt, Szövényi Áron vette át a borversenyek szakmai vezetését. Ott ismerte meg a csepregi borosgazdákat, akiknek tartott már bortechnológiai oktatást is. Évek óta hívják mustára, hogy segítse a munkát. Kőszeg és Csepreg tartozik ebbe a „borbarátságba”.

Az esten a gazdák a kínált kortyok mellé elmondták dióhéjban a boraik történetét, a szakértő pedig „finom” véleményeket fogalmazott meg, hogy min érdemes még változtatni, hogy a 2019-es borok egyre szebben alakuljanak.

A kóstoló során sokszor megtelt a kármentő edény, és fogyott a zsíros kenyér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában