Szavazategyenlőség

2020.01.13. 07:00

Döröske vasárnap újra polgármestert választ

Szavazategyenlőség miatt időközi polgármester-választást tartanak január 19-én, vasárnap a településen.

Tersztyánszky Krisztina

Időközi választást kellett kiírni: szavazategyenlőség volt

Fotó: Szendi Péter

A múlt év október 13-i önkormányzati választáskor két független polgármester-jelöltre sza­vazhattak a helyi választópolgárok: Dománé Tóth Erikára és Horváthné Varga Marietta Margitra. A részvételi arány meglehetősen magas, 84,62 százalékos volt, 77 választópolgár jelent meg az urnáknál. A képviselő-választás érvényes lett, a polgármester-választás nem, mert mindkét jelölt 38 érvényes szavazatot kapott. (Egy szavazat érvénytelen volt.)

Szavazategyenlőség esetén 120 napon belül időközi választást kell tartani, amit a helyi választási bizottság október 24-i ülésén 2020. január 19. napjára tűzött ki. Az újabb választásra is ugyanaz a két személy jelöltette magát, ők újra megkezdték az ajánlószelvények gyűjtését. Mindketten főállásban szeretnék betölteni a polgármesteri posztot. A választási bizottság nyilvántartásba vette a jelölteket, és november 30-ával megkezdődött a kampányidőszak.

Időközi választást kellett kiírni: szavazategyenlőség volt
Fotó: Szendi Péter

Dr. Horváth Mihály jegyző, a helyi választási iroda vezetője elmondta: a falunak az időközi választás költségébe nem kerül, azt az állam finanszírozza. A kampánynak látványos jelei nincsenek a településen, plakátokat nem készítettek a jelöltek, arról azonban tudomása van, hogy valamilyen szórólap közkézen forog. A választópolgárok vasárnap 6 és 19 óra között a kultúrházban adhatják le voksaikat. Az irodavezető nyugodt választást remél és azt, hogy végre eldől a faluvezető személyének kérdése – ellenkező esetben újabb időközi választásra lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában