A rendőrség célja, hogy megelőzze az áldozattá válást

2020.01.09. 11:30

Egy sárvári nő idős szüleitől próbáltak pénzt kicsalni telefonon keresztül

Közösségi oldalán közzétett bejegyzésében hívta fel a helyiek figyelmét egy sárvári nő arra, hogy idős szüleitől vezetékes telefonon próbáltak pénzt kicsalni.

Polgár Patrícia

Vas megyében kevéssé jellemző az „unokázós csalás”, de jó, ha idős rokonaink, ismerőseink tudnak róla Illusztráció: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A svindlerek balesetet szenvedett családtagnak adták ki magukat. A nő bejegyzéséből az is kiderült, hogy tudomása szerint aznap több sárvári lakostól is megpróbáltak ilyen módon pénzt szerezni az elkövetők.

Az unokázós csalás egyre kevesebb ember számára ismeretlen fogalom. A rendőrség egy korábban kiadott közleményében összefoglalta az ilyen típusú csalások közös jellemzőit: a bűnözők telefonon hívják az idős embereket, valamelyik hozzátartozójának kiadva magukat, esetleg azt mondják, hogy megbízásukból telefonálnak. Állítják, hogy bajba kerültek és sürgősen pénzre van szükségük. Akadályoztatására hivatkozva azt ajánlják, hogy valakit elküldenek a pénzért, esetleg ékszerekért.

Vas megyében kevéssé jellemző az „unokázós csalás”, de jó, ha idős
rokonaink, ismerőseink tudnak róla Illusztráció: Unger Tamás

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket. A rendőrség azt tanácsolja, ha valaki ilyen hívást kap, járjon utána, valóban baj van-e: tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját. Beszélgetés közben ne adja meg adatait ismeretleneknek, illetve tegyen fel olyan személyes ellenőrző kérdéseket, melyre csak ő és családtagja tudhatja a választ. Kérik: ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni a hívott fél vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot.

Cser Zsófia címzetes rendőr főhadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság megbízott sajtóreferense arról tájékoztatta lapunkat: illetékességi területükön nem jellemző, hogy unokázós csalók garázdálkodnának. A bűnmegelőzési szakemberek különös figyelmet fordítanak a megelőzésre: – A megyében kialakult kedvező bűnügyi helyzet fenntartása érdekében a főkapitányság munkatársai bűnmegelőzési előadásokon, lakossági fórumokon, nyugdíjasklubokban tartott beszélgetéseken hívják fel a figyelmet az áldozattá válás veszélyeire. A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Minél többen beszélgetnek erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, annál kisebb a veszély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában