a határidő február 15-e

2020.01.09. 07:00

Felvételi: nem kell nyelvvizsga – Kizárólag elektronikusan lehet részt venni az eljárásban

Február 15-éig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre, azaz másfél hónapon belül dönteniük kell a továbbtanulni vágyóknak a folytatásról.

Nemes Judit

A nyelvvizsga miatt most nem kell izgulni, a diploma megszerzéséhez azonban már szükség lesz rá Illusztráció: UT

Fotó: Szendi

Több tízezer végzős diák vagy diplomával már rendelkező, ám továbbtanulni vágyó számára válik egyre sürgetőbbé a döntés: melyik felsőoktatási intézményben, milyen szakon folytassa tanulmányait. Február 15-éig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre, ami azt jelenti, hogy addig lehet rögzíteni a kérelmeket az E-felvételiben. A következő megjegyzendő dátum a február 20-a, a hitelesítés határideje. Ezt két módon lehet megtenni, vagy az ügyfélkapun bejelentkezve, vagy egy kinyomtatott, aláírt hitelesítő adatlap kitöltésével és feladásával – tájékoztatott a felvi.hu.

Alapjaiban nem változtak idén sem a felvételi eljárás szabályai, ahogy az alapszakokra való bejutásnál a pontszámítás (400+100 ponttal) sem; és a többletpontok rendszere is ugyanaz maradt, mint a korábbiakban: azaz ugyanazokon a jogcímeken ugyanannyi pontot lehet majd szerezni – erről korábban Németh Péter, az ELTE-SEK Tanulmányi Hivatalának vezetője beszélt az intézmény nyílt napján. A pontszámítás – ahogy minden évben – a tanulmányi pontokból szerzett maximum 200 pontból, valamint az érettségi pontokból szerzett maximum 200 pontból, továbbá a többletpontokból – ennek maximuma 100 pont – áll össze.

A felvételi jelentkezés menete sem változott, a felvi.hu oldalon az E-felvételi menüpontban, elektronikusan lehet rögzíteni a választott intézményt és szakot. – Érdemes az ügyfélkapun regisztrálni és a jelentkezést ott hitelesíteni – emelte ki még a hivatalvezető. A csatolandó dokumentumokkal összefüggésben sincs változás, ugyanazokat a típusú dokumentumokat kell elektronikusan feltölteni, mint eddig. Ha valaki az elmúlt ­10-15 évben tett érettségi vagy nyelvvizsgát, akkor nem kell csatolni a dokumentumokat, mert elektronikusan rendelkezésre állnak.

A nyelvvizsga miatt most nem kell izgulni, a diploma megszerzéséhez azonban már szükség lesz rá Illusztráció: UT

Van azonban változás is: minden alapképzésen és osztatlan képzésen felvételi követelmény egy emelt szintű érettségi vizsga letétele. Képzési területtől függően pedagógus alapképzésnél; gazdaságtudományi, informatikai képzéseknél vagy sporttudományi alapképzéseknél bármely tárgyból tehető emelt szintű érettségi vizsga. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy abból a tárgyból kell emelt szintű vizsgát tenni a jelentkezéshez, amit az adott szaknál előírtak érettségi követelményként. Ha azonban többletpontot akar szerezni érettségiért a felvételiző, akkor olyan tantárgyból kell érettségiznie, ami előírás az adott szakra való jelentkezéshez.

Egyéb – például a bölcsész, műszaki, agrár vagy társadalomtudomány – területen viszont olyan érettségi tárgyakból kell emelt szintűt tenni, amit az adott szaknál előírtak. Többletpontot csak akkor lehet kapni emelt szintű érettségiért, ha a felvételiző legalább 45 százalékot teljesített a vizsgán. Dr. Németh István szombathelyi koordinációs rektorhelyettes elmondta: a felvételinél a nyelvvizsga kötelezettségét eltörölték, de a pontszámokban a nyelvvizsga többletként jelenik meg. A diplomához azonban továbbra is szükség van nyelvvizsgára. Január 22-én újabb nyílt nappal várja a jelentkezőket az ELTE SEK:

– Decemberi nyílt napunkon 600-800-an vettek részt. Januárban a tájékoztató mellé sztárvendéget is hívunk: Nagy Ferót az életéről hivatásáról, pályafutásáról lehet kérdezni – mondta dr. Németh István. Februárban lesz az immár hagyományosnak mondható szülői értekezlete az intézménynek, ahol kérdéseket tehetnek fel a szülők a tanulmányi hivatal vezetőjének, munkatársainak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában