szombathelyi szerzetesekért imádkozhat

2020.01.17. 17:30

Fogadjon örökbe egy papot!

Fogadj örökbe egy szerzetespapot 2020-ra! címmel hirdettek meg országost felhívást katolikus iskolába járóknak, amellyel számukra ismerős vagy ismeretlen atyákért ajánlhatnak fel imát egy éven keresztül. Nem csak egy papot választhatnak és nem is muszáj egyedül: osztályközösségként is részt vehetnek benne.

Nemes Judit

Cserős Anna, Adorján Szabolcs és Timár Laura részt vesz az akcióban: Fazakas Zoltán Márton kormányzó perjelért is imádkoznak

Fotó: Szendi Péter

A Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája tett közzé a napokban egy felhívást szerzetesi fenntartású iskolák diákjai számára Fogadj örökbe egy szerzetespapot 2020-ra! címmel. A szervezet az Eucharisztikus Kongresszusra készülve hívta életre a kezdeményezést, amelynek lényege, hogy egy fiatal vagy akár egy osztály vállalhatja, hogy 365 napon keresztül imádkozik egy vagy több, általa választott magyarországi szerzetespapért.

Az interneten, a nek.szerzetesek.hu honlapon tették közzé a felhívásukat, ahol minden jelentkező szerzetest bemutatnak fotóval és rövid leírással. Az atyák maguk határozhatták meg, hogy milyen imát, milyen gyakorisággal szeretnének kérni, ám nem volt muszáj élniük ezzel a lehetőséggel.

A listát végigböngészve, két szombathelyi szerzetest is találunk: Fazakas Zoltán Márton kormányzó perjelt és Szár Gyula Gergelyt, akik a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban tanítanak hittant és filozófiát, valamint biológiát.

Márton atyáról a szerzetesi lajstromot olvasva az tudható, hogy 2004-ben szentelték pappá, jelenleg Csornán él. Közössége elöljárója, továbbá középiskolai tanár és aktív lelkipásztor. Bármilyen imát fel lehet ajánlani érte és e-mail­ben is fel lehet venni a kapcsolatot vele.

– Ha valakiért imádkoznak, papként ennél jobbat el sem tudok képzelni. A valakiért felajánlott ima egy erős lelki kapocs a két ember között – emelte ki Márton atya. Hozzátette: – Azt, hogy egy fiatal 2020-ban imádkozik egy tanárért, egy papért, akit lehet, hogy nem is ismer annyira, nagyon fontos dolog, az első perctől fogva támogattam és a kezdeményezés mellé álltam. Ha valakiért az ember rendszeresen imádkozik, akkor pozitívabban is áll hozzá. Az imádság megváltoztat – hangsúlyozta.

Cserős Anna, Adorján Szabolcs és Timár Laura részt vesz az akcióban: Fazakas Zoltán Márton kormányzó perjelért is imádkoznak
Fotó: Szendi Péter

 

Szár Gyula Gergely bemutatkozása szerint 2008 óta felszentelt pap, jelenleg Szombathelyen él. A premontrei gimnáziumban biológiát oktat, és jelenleg a Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnáziumban iskolalelkészként és hittanárként dolgozik. Ő sem határozott meg konkrét imát a felajánlásoknál, és a jelentkezők kérdéseire, üzene­tei­re is válaszol.

– Nagyon tetszett a kezdeményezés, hasonló ötleteim – gimnáziumi szintre vonatkoztatva – voltak nekem is, hogy az iskolában szerveznénk egy csapatot, melynek tagjai hajlandóak lennének időnként vagy akár mindennap imádkozni egy picit akár az intézményért, a lelkiségért, hogy a vallásos gyermekek hatással legyenek a kevésbé vallásosakra, és ne fordítva – ilyet szerettem volna én is megvalósítani – tudtuk meg Gergely atyától. – Mi is örömmel imádkozunk azokért a fiatalokért, akiket ránk bíznak és most ők is megtehetik ezt értünk – egy felhíváshoz csatlakozva. Nem adtam iránymutatást arra vonatkozóan, hogy milyen imákat szeretnék és azt sem, hogy mikor tegyék: amikor ráérnek, eszükbe jut, akkor tegyék ezt. Itt nem „csak” imáról van szó, ez sokkal több, mintha bármi más jó cselekedetet ajánlanának fel – tette hozzá.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen volt a kezdeményezés fogadtatása a premontrei gimnáziumban, erről az igazgatónőt, Véghné Busics Hildát kérdeztük.

– A kezdeményezést nagyon jónak tartom: nem tesszük kötelezővé, a diákok egyéni döntésén múlik, hogy vállalják-e. Az imádság nagyon mély, belső, emberi dolog. Vallom és hiszem, hogy attól, hogy valaki vallásos, ezt egészen megéli, de a nem hívő emberek is imádkoznak, csak éppen nem veszik észre. Én úgy gondolom, ha valamit őszintén, hittel, imádsággal kérünk, akkor az teljesül, megadatik az embernek. Ha őszinteség és igaz szív van mögötte, akkor az meghallgatásra talál – mondta el az intézményvezető. – Ezt a mostani kezdeményezést azért tartom kifejezetten fontosnak, mert a mai fiatalság keveset imádkozik – fűzte hozzá Véghné Busics Hilda.

Szár Gyula Gergely az egyike azoknak, akikért lehet imádkozni
Fotó: Szendi Péter

Azoknak a középiskolásoknak, akik elhatározták, hogy jelentkeznek a felhívásra, űrlapot kell kitölteniük, amelyen a többi között meg kell adniuk a drótpostacímüket, a nevüket, az iskolájukat, osztályukat és a választott szerzetes nevét. A jelentkezések egy központi rendszerbe futnak be, ahol szortírozzák a szerzetesek alapján az e-maileket és továbbítják nekik a felajánló nevét, így mindkét fél tudni fog a másikról.

Timár Laura, a szombathelyi premontrei gimnázium 11. D-s tanulója meglepő és ötletes felhívásnak tartja a „szerzetes-örökbefogadást”. – Napjainkban nem divat az imádkozás, pedig erre minden fiatalnak szüksége van: egy kihívásra. Itt szerzetesekért imádkozunk, mivel ők is emberek és nekik is szükségük lehet rá, az ima mindenkinek erőt és megnyugvást ad. Ők is megérdemlik, hogy imádkozzunk értük – véli Lau­ra.

Cserős Anna, szintén 11. D osztályos tanuló is figyelemfelkeltőnek tartja a felhívást. – Ha imádkozunk, akkor általában inkább magunkért szoktuk tenni, ez egy jó alkalom, hogy másokért is felajánljuk azokat. Könnyebbség nekünk, hogy mi magunk választhatjuk ki az imákat.

Adorján Szabolcs, 11. B osztályos tanuló is meglepődéssel fogadta a kezdeményezést, amelynek címe első blikkre megmosolyogtató. – Nagyon jó alkalom ez arra, hogy az ember még többet imádkozzon. Én már jelentkeztem, kiválasztottam két atyát, akikért imádkozni fogok a következő évben – emelte ki.

Nemcsak diákok egyénileg, hanem csoportban, osztályközösségként, együtt is választhatnak egy szerzetespapot. A jelentkezésről kapnak visszaigazolást, a honlapon pedig vagy monogrammal vagy iskolai osztályként, helységnévvel tüntetik fel a felajánlókat az adott szerzetesek bemutatkozásánál. Január végéig dönthetnek a fiatalok a jelentkezésről, onnantól már csak a kitartásukon múlik, hogyan teljesítik az egy évre szóló vállalásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában