Hosszú élet titka: hol élünk?

2020.01.02. 14:00

Hetven éve még kisebb volt a különbség nők és férfiak között

Évről évre nő a várható élettartam, bár ez a növekedés az utóbbi időben lelassult, ráadásul az sem mindegy, hol élünk: években mérhető a megyék közti különbség.

Budai Dávid

Fotó: pixabay.com

Tavaly kismértékben nőtt a születéskor várható élettartam Magyarországon, ami valamelyest megnyugtató annak tükrében, hogy az elmúlt években többször is csökkenést tapasztalhattunk, például 2017-ben, 2015-ben és 2005-ben is. A várható átlagos élettartam egy elméleti szám, azt fejezi ki, hogy a különböző életkorúak az adott év halandósági viszonyai mellett még hány évi élettartamra számíthatnak. Míg 1941-ben egy férfi 55 évben sem reménykedhetett átlagosan, egy nő pedig csak alig több mint 58 évben, addig tavaly a férfiaknál 72,56, míg a nőknél 79,19 évre nőtt a várható átlagos élettartam.

Amíg 1991 és 2018 között átlagosan évente több mint 0,2 évvel nőtt ez a szám, addig az elmúlt öt évben kevesebb mint 0,1 évvel, ráadásul kiderült, egyáltalán nem mindegy, hol élünk. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közelmúltban adta ki a területi különbségekről szóló kiadványát, amelyből kiderül, hogy az egyes megyékben 2018-ban a születéskor várható átlagos élettartam a férfiaknál 70 és 74,5 év között ingadozik, míg a nőknél 77,5 és 80,1 év között, vagyis férfiak esetén 4,5, nők esetében pedig 2,6 év az eltérés. Mindkét nem esetében Budapesten, ezt követően pedig Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb az érték. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonban csak 70 évre számíthatnak a férfiak, ahogyan Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hevesben sem sokkal jobb a helyzet.

Mi nagyjából a felső harmad alján foglalunk helyet. Egy vasi férfinak éppen olyan kilátásai vannak a 72,9 évével, mint egy zalainak, de Veszprém, Hajdú-Bihar, Pest, Csongrád, és a már említett Győr-Moson-Sopron és a fővárosi férfiak előttük járnak. A Vas megyei nők jobb helyzetben vannak, őket csak a veszprémi és a csongrádi hölgyek előzik meg a két abszolút győztesen kívül. A hosszú távú statisztikák még valamit megmutatnak, egyre inkább nyílik az olló a férfiak és nők várható élettartama között. Míg hetven évvel ezelőtt egy nő 4,12 évvel hosszabb életben bízhatott, mint egy férfi, addig tavaly már 6,63 év volt a hölgyek előnye hozzánk képest.

Igaz ugyan, hogy egyre hosszabb életben reménykedhetünk, csakhogy egyre kevesebben is vagyunk. Magyarország népessége tavaly január 1-jén a KSH adatai szerint: 9 772 756 volt. Kilenc év alatt több mint 241 000 fővel lettünk kevesebbek, ami kis híján egy Vas megyényi ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában