segítség

2020.01.09. 07:00

Két újabb támogatás januártól – Információkkal segítik a nagycsaládosokat

Két újabb támogatással bővült január elsejétől a családvédelmi akcióterv. A négy vagy többgyermekes édesanyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük és a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra. Vajon mekkora segítséget jelentenek a nagycsaládosoknak az újabb intézkedések? Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesületnél erről is érdeklődtük.

Tóth Kata

Molnárné Trifusz Andrea, Görcz Gyula Csaba és Wiktoráné Szerdahelyi Emília Fotó: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

2019. július 1-jén indult a családvédelmi akcióterv, és olyan támogatásokat tartalmazott, mint a babaváró vagy az autóvásárlási támogatás. A várakozásokat messze meghaladta az érdeklődés a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program iránt, de népszerűek a különböző otthonteremtési kedvezmények is, mint a csok vagy a falusi csok.Az idénjanuár 1-jétől a négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentességének köszönhetően minden olyan anya, aki legalább négy gyermeket nevel vagy korábban saját háztartásában felnevelt, élete végéig mentesül a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség alól. Júliustól pedig már a teljes egyéni járulék összegéből igénybe vehető a kedvezmény. Az adómentesség negyvenezer anyát érinthet évente, párhuzamosan érvényesíthető a családi adókedvezménnyel, és akkor is jár, ha az anya elveszítette egy gyermekét. Az most életbe lépett adókönnyítés a szakértők szerint 20 milliárd forintot hagy a családoknál.

Szintén január elsején lép életbe új ellátásként a nagyszülői gyed, így a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra, ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Ennek havi összege legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének hetven százaléka, tehát 2020-ban 225 288 forint lehet, de ha több unokára vigyáz a nagyszülő, akkor ennek az összegnek a többszörösét is kaphatja.

Az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület önsegítő és egymást segítő közösség, amely érdekvédelmet, tanácsadást, segítségnyújtást végez, programokat szervez és adományokat közvetít a rászorulóknak. Feladatul tűzték ki a szülői hivatásra, a gyermekvállalás tiszteletére való nevelést és, hogy felmutassák a társadalom számára azokat az értékeket, amelyeket a nagycsaládok hordoznak. Harminckét éve alakultak, azóta több mint 700 családot regisztráltak, manapság a tagdíjat fizető aktív tagjaik száma meghaladja a százat. Görcz Gyula Csaba elnökkel, Molnárné Trifusz Andrea elnökségi taggal és Wiktoráné Szerdahelyi Emília titkárral ültünk le beszélgetni.

Molnárné Trifusz Andrea, Görcz Gyula Csaba és Wiktoráné Szerdahelyi Emília Fotó: Cseh Gábor

A vezetők egyetértenek: nagy segítséget jelentenek és valóban vonzóak az új intézkedések. Az adókedvezmény maximálisan segíti a nagycsaládokat. Elég csak azt látni: nemcsak a kis, hanem a nagyobb gyerekek, az egyetemisták is komoly pénzbe kerülnek, ha kollégiumot, albérletet kell fizetni, esetleg fizetős képzésre, felsőoktatási intézménybe járnak. Előnyös tehát a családnak, ha megmarad ez a pénz. A nagyszülői gyedről azt mondják, akkor hasznos, ha közben a szülő tényleg tud munkát vállalni (kereső tevékenységet végez), a nagyszülőt pedig – miután lejárt a legfeljebb kétéves gyed-időszak – visszaveszik a munkahelyére, és nem válik munkanélküli. Ideális a közvetlenül nyugdíj előtt álló nagyszülőknek és azoknak is, aki munka nélkül vannak.

A lehetőség révén a még nem nyugdíjas nagyszülő tulajdonképpen állandó bébiszitter-szolgáltatást nyújt a szülőknek, amíg ők dolgoznak. Az új intézkedésekkel kapcsolatban kevés még az egyesület visszajelzése, nagyon friss mindkettő. A júliustól bevezetettekkel kapcsolatban Görcz Gyula Csaba állítja: a fiatal házasok babaváró támogatása és a nagycsaládos, hétüléses autó volt a legkeresettebb.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) autóbörzéket szervezett, segítettek a típusválasztásban, sokan éltek az autó kipróbálásának lehetőségével is. Vasi érdeklődőkről is tudnak: 4-5 tagjuk biztosan vásárolt autót. Érdemes egyébként hozzájuk fordulni, naprakészen tudnak segíteni, elsősorban az egyes területeken hozzáértő tagtársaik révén. Tudják, kihez forduljanak, áramlik az információ, hallottuk az elnöktől, aki azt is elmondta: nagyon jó kapcsolatuk van a Vas Megyei Kormányhivatal családtámogatási osztályával, akik, ha kell, információt adnak, banki kondíciókról tájékoztatnak, és praktikus segítséget adnak az ügyintézéshez. A hivatal fogadóórát is szervez, hogy az érdeklődőket tájékoztassa, nagyon segítőkészek.

Együttműködnek az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő központjával, a Savaria CSAKPonttal. Részt vesznek a tankerületi tanácsok munkájában és tagjai a civil kerekasztalnak is. A NOE a szakmai tanácsadó szervük. Az országos egyesület által kínált kedvezményeket és információkat az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület tagjai is elérik. A szombathelyi szervezetnek egyébként szinte minden hétvégére jut programja. Legutóbb decemberben tartották a hagyományos disznóvágást. Minden hónap elején összejönnek tekézni, sokszor kézműveskednek a Semmelweis Ignác utcai székhelyükön, nyáron befőzőnapokat tartottak.

Van játszószobájuk, csocsó- és pingpongasztaluk. Ha támogatást kapnak – legutóbb számítógépeket, monitorokat egy németországi iskolából, korcsolya-, uszodabérlet, ruhát, élelmiszert –, akkor annak megkeresik a legjobb helyét. A tél a tervezés, a tavasz a pályázatok, a nyár és az ősz hagyományosan a tervek megvalósításának ideje az egyesületnél. Évek óta pályáznak a Nemzeti Együttműködési Alaphoz. Egy éve tagjai a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének. 2020 júniusában, Trianon 100 éves évfordulóján segesvári testvéregyesületükkel közösen tartanának ünnepséget a Hargitán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában