olvasónk írta

2020.01.31. 20:10

Kőkerítés és szigorúbb felügyelet lehet a megoldás a gencsi lakók panaszaira

Egy olvasónk fordult hozzánk azzal a panasszal, hogy az Ernuszt Kelemen Gyermekotthon közelében „pokol a környéken lakók élete az állandó randalírozástól”. Megkérdeztük a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ TEGYESZ igazgatóját, tudnak-e az esetekről, és milyen intézkedéseket tettek eddig.

Vas Népe

Pados Zsolt: „Az intézmény vezetése személyes kapcsolat kialakításával próbál konkrét intézkedéseket tenni” Fotó: Horváth Balázs

A levélíró állítása szerint többször jelezték a problémákat már az intézmény fenntartójának, de nem történt változás. Úgy emlékszik, hogy ez az állapot körülbelül két éve kezdődött. A hölgy példákat is sorol, leír egy esetet, ami 2019. december 31-én történt, amikor még hajnali öt órakor sem lehetett pihenni, az otthonban élő gyerekek közül többen részegek voltak, zajongtak, hangos zenét hallgattak. Amint mondja, a zajongás folyamatos, hétköznap is tapasztalható, nemcsak napközben, hanem késő estig.

A másik, ami a levél szerzője szerint megdöbbentő – erről úgy értesült, hogy a gyerekek elmondták barátoknak, ismerősöknek, iskolatársaknak –, hogy az elmúlt héten, az egyik ház felső emeletén a nagyobb gyerekek papírt gyújtottak a szobában, és kis híján felgyulladt a ház. Azt hallotta, hogy próbálták az égő papírt széttaposni, végül az ablakon sikerült kidobni, így menekültek meg egy tragédiától a ház lakói és a szomszédok.

A panaszos levél szerzője úgy fogalmaz: „Döbbenet, ami az intézetben folyik! Kérdezem, kérdezzük, hol vannak az illetékesek? Meddig vár még az intézet fenntartója? Amíg nem történik hasonló, mint Esztergomban, vagy Kaposváron, hogy öldöklés lesz a vége? Hol vannak az illetékesek? Gyámok, rendőrség, polgárőri szolgálat?” A szerző kéri – a környék lakói nevében is –, hogy a Vas Népe tegye közzé a leírtakat, mert talán nem süket fülekre talál.

Pados Zsolt: „Az intézmény vezetése személyes kapcsolat kialakításával próbál konkrét intézkedéseket tenni” Fotó: Horváth Balázs

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket tettünk fel a Vas Megyei Gyermekvédelmi Köz pont Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézményvezetőjének, Pados Zsoltnak, mint igazgatónak és mint gyermekvédelmi szakembernek: Hogyan kezeli a gyermekvédelmi központ ezeket a problémákat? Milyen intézkedéseket tettek eddig a gencsapáti otthonban zajló, a környezetben ismertté váló esetek, események mederben tartására? Látnak-e megoldást a közeljövőben a helyzet rendezésére? A Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézményvezetője, Pados Zsolt válaszában visszatekintett 2019 nyaráig, amikor az intézmény vezetése meghallgatta a helybéliek panaszait, ugyanis a gyermekotthon környezetében élő lakók meghívásával fórumot tartottak.

– Ez alapján ígéretet tettünk a szomszédoknak, hogy a gyermekek felügyeletét szigorítjuk, a gyermekek iskolai kíséretét megerősítjük. Azóta a Kőszegre utazó gyermekeink kíséretét megoldottuk, a problémásabb időszakban biztonsági szolgálat igénybevételével tudtuk kezelni a gondokat. Tervezzük egy kőkerítés megépítését is – tudtuk meg az igazgatótól, aki még annyit tett hozzá, hogy az intézmény vezetése belső képzésekkel erősíti a munkatársak munkájának szakmai minőségét, és személyes kapcsolat kialakításával próbál konkrét intézkedéseket tenni a panaszok kezelésére, biztonsági szolgálat járőrözésével próbálja megelőzni a problémákat. Emellett közösen igyekeznek szorosabb együttműködést kialakítani a helyi rendvédelmi szervekkel.

Amint az igazgató válaszából kiderül, a meglévő eszközeikkel próbálnak tenni valamit. Elképzelhető azonban, hogy a probléma ezeken túlnő, és más megoldásra volna szükség. Megkérdeztük azt is, hogy milyen lenne az a speciális gyermekotthon, ahol a nehezen kezelhető, magatartászavaros, speciális szükségletű gyerekeket számukra megfelelő szabályok, körülmények között lehetne elhelyezni; és azt is, hogy lehetséges-e, van-e elég előremozgatója, támogatója annak a gondolatnak, hogy az ikervári fiúnevelő otthonhoz hasonló leánynevelő intézetet hoznak létre valahol Vas megyében? De ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában