Fejlesztés

2020.01.24. 14:00

Mankó az önálló életvitelhez – Speciális okosalkalmazás segít már Vas megyében is

A mobiltelefonokkal és az egyéb „okoskütyükkel” ma már nagyon sok tennivalónkat egyszerűsíteni tudjuk, és szórakozásra is számos módot kínálnak. Szerencsére valakinek az is eszébe jutott, hogy ha már ilyen lehetőség van a kezünkben, azt miért ne fordítanánk olyan emberek segítésére, akiknek a mindennapi teendők ellátása is gondot jelent.

Tersztyászky Krisztina

Szabó Zsófi mutatta meg fogyatékos sorstársainak, hogyan működik az applikáció

Fotó: Cseh Gábor

A szervezet, amely erre gondolt, az ÉFOÉSZ volt (Értelmi Fogyatékkal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége), amely a közelmúltban pályázati összeg segítségével nagyszabású fejlesztésbe kezdett. Az egyik cél az volt, hogy okostelefonokat és tableteket vásároljanak, amelyeket a megyei tagszervezeteknél kölcsön tudnak adni fogyatékos embereknek. Ezzel egy időben megkezdték egy speciálisan értelmi sérült felnőtt emberek részére optimalizált applikáció kifejlesztését.

– Természetesen mi is egyike lettünk az országszerte húsz helyszínen létrehozott Önálló Életviteli Centrumok hálózatának. A célunk ezzel is az, hogy a fogyatékosok számára megkönnyítsük az önálló életvitelt – magyarázza Németh Klára, az ÉFOÉSZ néhány éve megalakult Vas megyei szervezetének elnöke. Elmondja: a megyénkbe került húsz jó minőségű okostelefon és húsz tablet kölcsönzése már beindult, az okoseszközök egy része magánszemélyekhez, a családjukkal együtt élő fogyatékosokhoz, más részük bentlakásos intézményekbe kerül ki néhány hetes használatra. De természetesen vannak az érdekvédelmi szervezet mintegy kétszáz Vas megyei tagja között jó néhányan, akik a saját mobiltelefonjukra tudják letölteni az alkalmazást.

Az applikáció működését Szabó Zsófi készségesen mutatja meg nekünk. Ő a programban önérvényesítő munkatársként vesz részt, az ő feladata, hogy a tréningeken fogyatékos sorstársainak segítsen és a mentor tudomására hozza a felhasználás közben felmerülő problémákat. Először beüti a tableten a rendkívül egyszerűre tervezett PIN-kódot, majd sorban megmutatja az egyes menüpontokat. Ezeket azon felhasználók számára, akik nem tudnak olvasni, piktogram és különböző színek használata is segíti beazonosítani.

Az első, amire rákattint, a „napirend” ikon.

Szabó Zsófi mutatta meg fogyatékos sorstársainak, hogyan működik az applikáció
Fotó: Cseh Gábor

Ez egy kicsit az ép emberek által is használt emlékeztetőre hasonlít, ide kell beírni reggel az aktuális napi teendőket az időponttal együtt, mint például napközi, munka, séta, gyógyszerbevétel. Egy másik menüpont a tájékozódást segíti, gyakorlatilag egy térkép alapján elvezeti használóját az előre betáplált, gyakran felkeresett helyszínekre, mint amilyen a saját otthona, a piac vagy a posta. A „vásárlás” menüpont alatt egyszerű termékek bevásárlólistáját készíthetjük el, úgy, hogy az alkalmazás még az egyes bankjegyek kiválasztásában is orientál. De elmenthetők ruhavásárláshoz az illető konfekció- és cipőméretei is, és megint más ikonra kell ráklik­kelni, ha a használó eltévedt vagy bajba került. Különösen hasznos az „indulok” pikto­gram, amely rákérdez: elzártad-e a gázt, becsuktad-e az ablakot, nálad vannak-e a kulcsaid? Csak akkor javasolja az elindulást, ha már minden teendő elvégzését visszaigazolta a felhasználó.

A program indításakor tematikus workshopokat tartottak a fogyatékosoknak arról, hogyan kezelhetik a mindennapi élet során felmerülő szituációkat. Az okoseszközök mellé egy tájékoztató füzet is eljutott hozzájuk – mind az eszköz használatával, mind az érintett témákkal kapcsolatban.

Szóba került az időbeosztás és a kommunikáció csakúgy, mint a párkapcsolat vagy a különböző vészhelyzetek – tudjuk meg Hajas Klaudiától, a szervezet titkárától, aki a 11-es huszár úton működő Önálló Életviteli Centrum munkájáért felel. Természetesen a szülőkkel is konzultálni kell, hogy hogyan és milyen adatokat tápláljanak be az okoskészülékbe, de ebben szívesen együttműködnek, hiszen nekik a legfontosabb, hogy gyermekük előbbre lépjen az önállósodás útján. De az ­ÉFOÉSZ ugyanitt és a bentlakásos intézetekben a konkrét applikációtól függetlenül is tart olyan tájékoztatókat, amelyekkel a biztonságos internethasználatra készítik fel a sérült fiatalokat.

Németh Klára, a szervezet elnöke mindehhez hozzátette: azon dolgoznak, hogy minél több sérült felnőtt tanulja meg a saját érdekeit képviselni, és a munkájukhoz központi forrásokat is igénybe vehetnek. Az érdekvédelmi szervezet erős lobbitevékenységet folytat, ezért például az, aki ÉFOÉSZ-tagkártyával rendelkezik, ingyenesen kereshet fel számos hazai múzeumot és egyéb turisztikai nevezetességet. Így tehát több szempontból is indokolt, hogy az érintettek és családtagjaik is belépjenek az ÉFOÉSZ-ba, ahol jelképes összegű éves tagdíjat kell befizetniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában