Rönkhúzás, tojásfestés és kannás locsolás

2020.01.30. 18:15

Megmutatják: élhető és szerethető a vidék

Rönkhúzástól a kézi kaszáláson át a betlehemezésig: a vidéki élet népszerűsítésére indult egész évre szóló programsorozat Nádasdon. Azért, hogy ne az ünnepnapok díszei, hanem a mindennapok alapjai legyenek a hagyományok.

Bakos Ágnes

Fotós: © Unger Tamás

– A falusi élet velejárója volt évszázadokon keresztül, hogy bármilyen közösségi rendezvényt, szóljon az munkáról vagy szórakozásról, legalább nótázással zártak. A nóta az maga az élet: benne van a vidámság, a bánat, az erő vagy éppen a gyengeség. Fontos lenne, ha továbbvinnék a fiatalok ezt a szokást – mondta a Hétdombi vidéki élet programsor indításán Karvalits Zoltán polgármester. Pályázaton nyert forrás segíti a munkát, azt, hogy egész évre szólóan bemutassák, népszerűsítsék a vidéki életet – emelte ki Földes Tímea szervező. – Nádasdon mindig is éltek a hagyományok. Szeretnénk megismertetni a beköltözőket ezekkel – mondta. A generációk közötti együttműködés erősítése is elhatározott cél. A február 16-ai rönkhúzással kezdődik a sor, húsvétkor lesz tojásfestés, kalácssütés, kannás locsolás, és folytatódik a gyümölcsészprogram áprilisban. A kézi kaszálásról már csak több évtizedes fotók állnak rendelkezésre, 14 éve nem arattak így. – Időszerű felidézni, hogy még legyen, akitől megtanuljuk az aratás mozdulatait – mondta Földes Tímea.

Helyi érték, ringlópálinka volt Karvalits Zoltán ajándéka V. Németh
Zsoltnak Fotó: Unger Tamás

– A több évezredes hagyományokat nemcsak ünnepnapokon kell felidézni, hanem a mindennapokban. Az értékek azonosítása, összegyűjtése nem ünnepnapra való, nem vitrinbe – méltatta a nádasdi kezdeményezést V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője. Sebő Ferencet idézte, aki szerint nem ápolni kell a hagyományt, nem beteg, és nem őrizni kell, hiszen nem rab. Éltetni kell. És kiegészíteni új elemekkel: amelyektől még nem kopik meg az eredeti küldetése, de részévé válik az életünknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában