Aki akar, talál lehetőséget

2020.01.21. 11:30

Megváltozott munkaképességűek esélyei: munkáltatókat is kérdeztünk

Az EMMI tájékoztatása szerint 2010 óta két és félszer annyi megváltozott munkaképességű embernek van munkája. Körülnéztünk, mi a helyzet Vas megyében.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: pixabay

Ki számít megváltozott munkaképességűnek? Aki „rokkantosítani” szeretné magát, orvosi leleteivel először a Szombathelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási, Családtámo­gatási és Társadalombiztosítási Főosztályát, annak is a Rehabilitációs Szakértői és Ellátási Osztályát kell felkeresnie a Kőszegi utca 36-40. szám alatt. Az itt kapott kérelmet benyújtva, értesítés alapján mehet el orvosszakértői vizsgálatra a Sugár út 9. szám alá.

Megváltozott munkaképességű, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján hatvan százalékos vagy kisebb mértékű, azaz az egészségkárosodása legalább negyven százalékos. Innentől nyújtható neki kedvezmény, illetve az őt foglalkoztatóknak támogatás.

– Hogy egy megváltozott munkaképességű ügyfél milyen munka elvégzésére alkalmas, nagyon sok tényezőtől függ – magyarázza Süle Beáta foglalkozási rehabilitációs szakügyintéző. – Függ a betegség jellegétől, mértékétől, az illető betegségtudatától, motivációjától, szakképzettségétől, eddigi munkatapasztalatától. Interjúval feltérképezzük ezen paramétereket, és a közös munka során arra törekszünk, hogy alkalmassá váljanak a minél teljesebb értékű foglalkoztatásra. Önerőből is kereshet valaki munkát, de jobb esélyekkel indul az, aki hozzánk fordul, hiszen mi az ügyfél és a munkáltató igényeit összehangoljuk.

Aki akar dolgozni, biztosan talál munkát – összegezte gondolatait Süle Beáta foglalkozási rehabilitációs ügyintéző
Fotó: Cseh Gábor

 

Vas megyében 2019 decemberi adatok szerint 845 megváltozott munkaképességű regisztrált ügyfele volt a foglalkoztatási osztály rehabilitációs ügyintézőinek. Mindinkább csökken azoknak a munkavállalóknak a száma, akiket kötelezni kell az együttműködésre, és nő a szolgáltatást önként kérőké. A munkavállalókat nemcsak a jövedelem ösztönzi a munkavégzésre, hanem a közösség, a rendszeres elfoglaltság iránti igény is.

A megváltozott munkaképességű személyek nagyobb része védett vagy akkreditált munkahelyen helyezkedik el – ezek a cégek száz százalékos bérköltség támogatást kapnak az államtól ezért. Tizennégy van belőlük a megyében, több telephellyel, összesen mintegy 1500 státusszal. A védett foglalkoztatók időről időre pályázhatnak létszámkeretre, ám mielőtt egy új üzemet beindítanának, előre egyeztetnek a foglalkoztatási osztállyal, hogy mekkora dolgozói létszám feltöltésére van reális esély. A másik lehetőség a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedés.

A 25-nél több alkalmazottat foglalkoztató cé­gekkel szemben elvárás, hogy ilyen személyt foglalkoztassanak. Ha ezt nem teszik meg, rehabilitációs hozzájárulás fi­zetésére kötelezettek. Egyre több munkáltató jut arra a következtetésre, hogy jobban jár, ha megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmaz, hiszen így egy legalább négyórás foglalkoztatással nem­csak kiváltja a rehabilitációs hozzájárulás befizetését, de ingyen munkaerőhöz is jut. Mivel pedig egyre inkább a munkaerő-hiány kezd probléma lenni, egyes cégek a munkafeltételek megteremtésére is szívesen tesznek erőfeszítéseket.

Fotó: pixabay

Aki akar dolgozni, az előbb vagy utóbb biztosan talál munkát – összegezte Süle Beáta. Az egyik akkreditált foglalkoztató a MOVE (Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete) Nonprofit Közhasznú Zrt., melynek Vas megyében hat foglalkoztatója van.

– Jelenleg 272 fő munkavállalót foglalkoztatunk, ebből 266 fő megváltozott munkaképességű – mondta el Glück Erika vezérigazgató. – Szinte valamennyi fogyatékossági ka­tegóriából van munkavállalónk. Jellemzően bérmunkát végzünk, tevékenységünk több ipari tevékenységi kört ölel fel. Megváltozott munkaképességű munkavállalóink több­ségét részmunkaidőben fog­lalkoztatjuk. Igyekszünk tvábbi partnereket, megrendelőket találni.

A Gallus csoporthoz tartozó sárvári Taravis Baromfi és Élelmiszeripari Kft évek óta foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalókat, jelenleg 24-et. Esélyegyenlőségi tervük részletesen foglalkozik a fogyatékos és egészségkárosodott dolgozók beillesztésével. László Ervin HR-vezető beszámolt róla: az újonnan érkező munkavállalóknak segítik a beilleszkedését, igyekeznek megtalálni számukra azon feladatok körét, amelyekben a képességeiket és a szaktudásukat maximálisan kamatoztatni tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában