Programsorozat

2020.01.22. 07:00

Natúrparki gyöngyszemek

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület új programsorozatot indított Natúrparki gyöngyszemek címmel. Január közepétől március közepéig 13 településen szerveznek esti értékgyűjtő beszélgetéseket. Múlt pénteken Ólmodon keresték a „gyöngyszemeket”.

Gyöngyössy Péter

Régi újságok is előkerültek a rendezvényen, amit a művelődési házban tartottak

Fotó: Cseh Gábor

Hergovich Vince polgármester szerint Ólmodon mindig történik valami. Az Ólmodi gyöngyszemek című rendezvényre érkeznek idősebbek, fia­talok, sőt gyerekek is. Kóstolhatunk pogácsát, helyi sajtot, sőt a végén stercet is, az édeset helyi szilvalekvárral. Többen hoztak régi, elsárgult újságokat Ólmodról szóló cikkekkel. Nosza, keresik is többen, hogy vajon kinek a szülei szerepelnek a régi képeken.

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület munkatársai arra vállalkoztak, hogy 13 településen szerveznek értékgyűjtő esti beszélgetéseket. A szervezők szándéka az volt, hogy a régi idők közös falusi tollfosztó, fonó, kukoricamorzsoló együttléteinek mintájára teremtsék meg a tartalmas beszélgetések légkörét.

Régi újságok is előkerültek a rendezvényen, amit a művelődési házban tartottak
Fotó: Cseh Gábor

Győrffy Gábor, a Natúrpark munkatársa képek segítségével idézte fel az elmúlt év ólmodi eseményeit. Rögtön kiderül, hogy ami itt megszokott, mint a mindenszenteki nagy máglya gyújtása, az bizony ritka és érdekes szokás. Így télen jó visszaemlékezni a káposztafesztiválra, a fűnyíró derbire vagy a hagyományőrző disznóvágásra és a horvát táncházra is.

Amikor elhangzik a kérdés, mire a legbüszkébbek a jelenlévők, némi gondolkodás után hamar megfogalmazzák. A csönd, a nyugalom, a tiszta levegő, no meg hogy segítik egymást. Nagy fegyvertény, hogy a tervezett M87-es gyorsforgalmi út nyomvonalát úgy jelölték ki, hogy ne tegye tönkre az ólmodiak nyugalmát.

Debrecen mellől, Halápról költözött ide egy család, akik másokkal összefogva az önellátó ökológiai gazdálkodást szeretnék folytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában