Ne mindig csak szalagosat!

2020.01.20. 14:00

Rózsafánk, vánkosfánk, cigenudli – Variációk a farsangi szezon közkedvelt csemegéjére

Sokan szeretik a farsangi fánkot, de igazán szépre, könnyűre, szalagosra nem mindenki tudja elkészíteni. Háziasszonyaink segítségével most néhány olyan variációt mutatunk meg, amelyek megtörik a szalagos fánk egyeduralmát és talán az elkészítésük sem fenyeget kudarccal.

Tersztyászky Krisztina

Bolla Lászlóné, Irénke többféle rózsafánkreceptet osztott meg velünk, és bizony az elkészült süteményei is rendkívül mutatósak lettek. Tőle még egy forgácsfánk- és egy hajtogatott, úgynevezett vánkosfánkreceptet is kaptunk. Bársonyné Dankovics Mária, Maja azoknak a háziasszonyoknak hozott egy ötletet, akik idegenkednek a bő olajban sütött tésztától – megtudtuk tőle, hogy fánkot tepsiben is lehet sütni. Végül megmutatjuk két kőszegfalvi német háziasszony, Radványi Dezsőné és Szalai Barnabásné kanállal szaggatott speciális cigenudliját is.

Rózsafánk

Hozzávalók: 40 deka liszt, 8 deka vaj, 2 evőkanál cukor, egy csipet só, fél deci rum, egy deci tejföl, 5 tojássárgája, a kenéshez egy tojásfehérje.

A lisztet a hozzávalókkal rugalmas tésztává dolgozzuk, és körülbelül egy órát hűtőszekrényben pihentetjük. Ez után a tésztát enyhén belisztezett deszkán 2 milliméter vékonyra kisodorjuk, majd négy, különböző átmérőjű szaggatóval (körülbelül 6, 5, 4 és 2 centiméter átmérőjűvel) kiszaggatjuk. Az így keletkező legnagyobb korongokat 6 helyen, a következőt 5 helyen, a továbbiakat 4 illetve 3 helyen körben bevagdossuk. Mindegyiket lekenjük tojásfehérjével, ettől fognak összeragadni. A négy réteget csökkenő méretben egymásra ragasztjuk, a fánkok közepét az ujjunkkal egy kicsit benyomjuk. A süteményeket forró zsiradékban kisütjük, a középső mélyedésbe egy kevés savanykás lekvárt teszünk, porcukorral hintjük.

Többféle rózsafánkreceptet kaptunk Bolla Lászlóné, Irénkétől
Fotó: VN

Ugyanezt a süteményt készíthetjük szódabikarbónás alaptésztából is. Ekkor a hozzávalók: 35 deka liszt, 3 tojás, 4 evőkanál cukor, késhegynyi szódabikarbóna, 2-3 evőkanál tejföl, egy csipet só és olaj vagy zsír a kisütéshez. A továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint az előző receptnél.

Vánkosfánk

Hozzávalók: 1 tojás, 3 evőkanál tejföl, egy kiskanál kristálycukor, só, annyi liszt, amennyit felvesz, 5 deka zsír a kenéshez, 5 deci olaj a sütéshez.

A tejfölt a tojással, a cukorral, a sóval összekeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó rétestészta állagú legyen. Összedolgozzuk, a tésztát jó vékonyra kisodorjuk. Megkenjük olvasztott zsírral, összehajtogatjuk, mint a hájas tésztát. A sodrást és a kenést háromszor ismételjük, közben nem kell pihentetni. Végül a tésztát ujjnyi vastagságúra kisodorjuk, derelyevágóval „vánkosokat”, azaz téglalapokat vágunk. Mindjárt süthetjük, bő, forró olajban. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.

Csörögefánk/forgácsfánk

Hozzávalók: 6 tojássárgája, 2 deci tejföl, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál rum, reszelt citrom- vagy narancshéj, 50 deka liszt.

A tojássárgákat a tejföllel, a cukorral, a liszttel, a rummal és a citromhéjjal összedolgozzuk. Harminc percig pihentetjük, majd levestészta vékonyságúra kisodorjuk. Derelyevágóval téglalap alakúra felvágjuk. A közepén a szélekkel párhuzamosan kétszer bevágjuk, forró olajban kisütjük. Még melegen vaníliás cukorral megszórjuk.

Gusztusosan mutatnak a tepsiben sült fánkok is
Fotó: VN

Farsangi fánk tepsiben

Hozzávalók: fél kiló liszt, 30 gramm friss élesztő egy deci langyos tejben felfuttatva, két deci langyos tej, hét deka cukor, 5 deka vaj, fél kávéskanál só, két tojássárgája, reszelt citromhéj. A töltelék: házi sárgabaracklekvár.

A felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót robotgéppel kidagasztjuk, és langyos helyen kelesztőtálban vagy egy lefedett tálban duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd még tovább kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán másfél–két centiméter vastagra nyújtjuk, és nagyobb méretű kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle. A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tésztakorongok közepébe mélyedést nyomunk és az így kialakított lyukba egy-egy teáskanál házi lekvárt teszünk. Sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a fánkok teteje szépen meg nem pirul.

A sütőből kivéve öt percre befedjük őket egy konyharuhával, majd vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.

Cigenudli

Cigenudli

Hozzávalók: egy kiló liszt, 6 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 10 deka olvasztott vaj, 5 deka élesztő, 8 deci tej, jó fél deci rum, jó két csipet só, 2 deci tejszín, 5 deka cukor, 5 deka rumba áztatott mazsola, két liter olaj a sütéshez, vaníliás porcukor a tálaláshoz.

Kevés tejben 5-6 deka cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba belerakjuk a lisztet, a sót, beleöntjük a tejszínt, a felolvasztott vajat, a kevés cukorral jól kikevert tojássárgáját, a rumot, majd a felfuttatott élesztőt. Emelő, alányúló mozdulatokkal elkezdjük „verni” a tésztát. A tejet fokozatosan adagoljuk, hogy a tészta jó puha legyen. Fontos, hogy minden hozzávaló langyosan kerüljön a tésztába. Ha jó erős dagasztógépünk van, dolgozhatunk azzal is. Legvégül a habbá vert négy tojásfehérjét is beledolgozzuk, ez ad majd tartást a fánknak. A tésztát meleg helyen fél óráig kelni hagyjuk.

Amíg kel, egy tiszta abroszt terítünk az asztalra, egy másikat pedig előkészítünk, amivel majd letakarjuk a fánkokat. Ne legyen nehéz a takaró, mert akkor nem jönnek fel szépen a kiflicskék.

A megkelt tésztából evőkanálnyi darabokat szaggatunk, mindegyiket a tenyerünkkel deszkán körülbelül tízcentis rudakká sodorjuk, kifli alakúra hajtjuk, és sorban a terítőre rakjuk. Letakarva itt is tovább kelesztjük. Mire a végére érünk a szaggatásnak, lassan kezdhetjük sütni az első darabokat, azokat véve előre, amelyek már szépen megduzzadtak. Az olaj ne legyen túl forró, és legyen bőséges, kényelmesen úszkáljanak benne a fánkok.

A fánkokat közepes tűznél, folyamatos odafigyeléssel sütjük. Amíg az első oldaluk sül, letakarjuk az edényt, így megemelkedik a tészta. Ha jól dolgoztunk, a fánkok sülés közben még körülbelül másfélszeres méretre dagadnak és szép sránfli (szalag) is lesz az oldalukon körben. A zsiradék lecsepegtetése után vaníliás porcukorba forgatjuk, majd tálcára állítjuk őket.

Egy kiló lisztből mérettől függően 35-40 cigenudli készül. A hagyomány szerint harapni nem szabad, csak törni.

Ezek is érdekelhetik