Teljesítmény

2020.01.29. 14:00

Vasiak is teljesítették a Fertő tavat megkerülő gyalogos erőpróbát

Rekordszámú résztvevővel zajlott a hétvégén a 24 órás Burgenland Extrem Tour: 26 nemzet vállalkozó kedvű indulója által megtett kilométereket összeszámolva, együtt majdnem ötször kerülték meg az egyenlítőt. Vasiak is belevágtak az erőpróbába: Németh Szilviáék 80 kilométerre vállalkoztak.

Nemes Judit

A rajtmezőnél azok, akik a 120 kilométeres távolságra vállalkoztak

Fotó: VN/meinbezirk.at

Minden eddiginél többen, összesen 6900-an álltak rajthoz múlt pénteken a kilencedik alkalommal megrendezett 24 órás Burgenland Extrem Touron: létszámban jócskán túlszárnyalták a tavalyit, 2019 januárjában ugyanis 5100 jelentkezőt regisztráltak a szervezők. Okán/Oggauban volt egyes távok startja, valamint minden kategóriában a célja is a versenynek. Nemcsak a távolság, hanem a hőmérséklet is alaposan próbára tette az indulókat: a reggeli órákban, –4 fokot mutattak a hőmérők, amikor útra keltek az első csapatok.

A túrán nincs helyezés, nem érmekért álltak rajthoz az indulók. Több távban tehették próbára erejüket a résztvevők: akik 120 kilométerre neveztek, hajnali 4.30-kor indultak el Okáról a Fertő tó-kerülő extrém túrára. A második táv 80 kilométer volt, akik ezt választották, már magyar oldalról, Hegykőről indultak el, reggel 7 órakor. A 60 kilométeres távot választóknak az úgynevezett Apetlonnak keresztelt hely – Illmitz és Fertőújlak között egy kijelölt pont – volt a kiindulási helyük.

Németh Szilvia Kőszegszerdahelyen él családjával, három gyermeket nevel.

– Édesanyaként a gyermekeim előtt példával elöl járva egész életemben sportoltam. A teljesítménytúrázással bejártam szinte egész Magyarországot, az Alpannoniát és voltam más országokban is. Soha nem tűztem ki magam elé elérhetetlen dolgokat. Mindig tisztában voltam és vagyok azzal, hogy a kitűzött célhoz milyen erőnlét és edzettség szükséges – mondta el kérdésünkre Szilvia, aki a második leghosszabb távot választotta túratársával. – A 24 órás Burgenland Extrém túráról mindig is érdeklődve olvastam a megjelent híreket.

Mivel az Írottkő 70 km-t többször is végigjártam, amely komoly szintkülönbségeket tartogat – ezért a minimális szintkülönbséggel bíró 80 km-es távot tűztük ki Unger Katalinnal, aki aktív túrázó, én pedig az utóbbi években inkább a futásra váltottam – mondta el.

300 önkéntes 8 ezer liter vizet, 10 ezer liter teát osztott ki a túra résztvevőinek

Szilvia úgy látja, a résztvevők elégedettek lehetnek a szervezéssel, frissítő állomások, pihenőhelyek várták a megfáradt kirándulókat. – Ez nem verseny: mindenki saját indíttatásából és a kiválasztott távon indul. A frissítő állomások, pihenő- és melegedőhelyek, a kedves, segítőkész önkéntesek mind azon voltak, hogy sikerüljön elérni a célunkat, hogy végigvigyük a távot.

Németh Szilvia kőszegszerdahelyi háromgyermekes anyuka túratársával vágott neki a 80 kilométeres távnak
Fotó: VN/Németh Szilvia

 

A túrán egyébként végig szélcsend, +2 és –4 fok közötti hőmérséklet és száraz idő volt a jellemző, amely egy ilyen hosszúságú túra esetében rendkívül ideálisnak mondható – tette hozzá a sportos édesanya. A 80 kilométeres hosszról elmondta: az útvonal egyértelmű jelölése megkönnyítette még a fejlámpával történő tájékozódást is. A nehézséget a táv hossza, a monotonitása, szürkesége és az aszfalt jelentette – fűzte hozzá a tapasztalt túrázó, akitől megtudtuk: bakancs helyett aszfaltra való futócipőt kellett volna választaniuk a 60 kilométer megtételéhez.

– A 80 km-es távot 5 km/h gyaloglóátlaggal tettük meg, amelyet nagyszerű teljesítményként éltünk meg. A 70 km után már elfogytak a szavak és az utolsó 10 km-en már nem a lábunk, hanem a szívünk és az elszántságunk vitt a célba – emelte ki.

A túra teljesítése úgy lesz sikeres, ha felkészülten vágunk neki a kiválasztott távnak. Boldog vagyok, hogy sikerült – összegezte Szilvia, akitől megtudtuk, hogy a környékről jelentkezett az útra a gyöngyösfalui Poór Péter is, aki végigfutotta a 120 kilométeres távot.

A 6900 indulóból a 120 kilométeres Oggau Original Trailre 2000-en, a 80 kilométeres Hegykő Memorial Trail­re 500-an, a 60 kilométeres Apetlon Final Trailre pedig 1300-an jelentkeztek. Az iskolásoknak meghirdetett Fertő tó Pannoneum School of Walkot 30 kilométerre hirdették meg, amelyen 2500 diák vett részt, akik Bécsből, Alsó-Ausztriá­ból, Burgenlandból, Steiermarkból, Németországból és Magyarországról érkeztek a megmérettetésre.

A rajtmezőnél azok, akik a 120 kilométeres távolságra vállalkoztak
Fotó: VN/meinbezirk.at

A legfiatalabb induló 10 éves, míg a legidősebb 85 éves volt. A férfiak-nők aránya is kiegyenlített volt: a résztvevők 42 százaléka a hölgyek táborát erősítette. A szervezők az érdekességek között azt is elárulták, hogy az ultramaratonon a 300 önkéntes 2,5 tonna kalácsot, 2,8 tonna gyümölcsöt, egy tonna frankfurti virslit, 900 kilogramm kenyeret és péksüteményt, hétezer adag levest, nyolcezer liter ivóvizet és tízezer liter teát szolgált fel az indulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában