Az üzletszerű gyűjtéssel van gond

2020.02.19. 07:00

Az értékes agancsokért a tél végére kimerült szarvasokat hajtják is

Illegális a hullajtott agancsok engedély nélküli gyűjtése, amely a vadállományban és az erdőben is kárt okoz – hívja fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő Zrt. az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Lakosi Gabriella

Kámán György szerint komoly összefogásra lenne szükség Fotó: CSG

Fotó: Foto: CSG

A tél végén, amikor a szarvasok levetik agancsukat, óriási problémát jelent az engedély nélküli gyűjtés, amely két ok miatt is törvénytelen. Egyrészt lopásnak minősül, mivel a vadászati törvény előírja, hogy a hullajtott agancs a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdona, és csak írásos engedély birtokában szabad összeszedni.

Másrészt az illegális agancsgyűjtés a vadállományban és az erdőben is kárt okoz. Az agancsozók sokszor nagyobb csoportban, szabályos csatárláncot alkotva hajtják a szarvasokat nappali pihenőhelyeikről az agancshullajtás reményében.

Az illegális gyűjtőknek az sem számít, hogy a tél végére legyengült, megzavart szarvasok teljesen kimerülhetnek, kerítéseken akadhatnak fenn, nagyobb csapatokban az utakra rohanva balesetet okozhatnak – idézi a közlemény Csépányi Pétert. A Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese arra is felhívja a figyelmet, hogy a folyamatosan zavart állat nem a megszokott pihenő- és táplálkozóhelyeit használja, hanem az erdő olyan részein is táplálkozik, ahol egyébként nem fordulna meg, így több kárt okoz az erdőben a fiatal facsemeték fokozottabb megrágásával.

Kámán György szerint komoly összefogásra lenne szükség Fotó: CSG

A hullajtott agancs ráadásul a szakemberek számára egyfajta információforrásként szolgál, abból a vadgazdálkodók rengeteg dologra tudnak következtetni. Képet ad az állomány létszámáról, kondíciójáról, fő mozgási irányáról, és korbecslésre is remekül alkalmas.

Vas megyében is komoly problémát okoz ez a jelenség – mondta Kámán György hivatásos vadász. Nem azzal van a gond, ha a kirándulók megtalálnak egy-egy darabot és azt emlékbe hazaviszik. Az sem legális, de az igazi problémát azok jelentik, akik üzletszerűen űzik ezt a tevékenységet.

Ők nem válogatnak az eszközökben, sokszor az is előfordul, hogy drótkötelet feszítenek ki a tolvajok és motorokkal kergetik arrafelé az állatokat, hogy az letépje az agancsaikat. Nem csak a szarvasoknak okoznak ezzel fájdalmat, stresszt. A megzavart vad balesetveszélyt is okozhat az utakon.

Kámán György hozzátette: a hétvégén egy ezerhektáros területén legalább húsz ember tartózkodott, nem tudni, milyen szándékkal. Kedden pedig, amikor etetett, az állatok a takarmány közelébe sem mertek menni. Hiszen ott keresik először őket az orvvadászok.

Összefogásra lenne szükség, az agancsgyűjtés köré már külön illegális üzletág épült – fogalmazott a szakember. Egy személyben a vadászatra jogosultak pedig nem tudnak mit tenni. Előfordult már, hogy elkergettek ilyen embereket, akik másnap bosszúból ledöntötték a vadászleseiket. Tehetetlennek érzik magukat, miközben ezek az emberek szabadon hirdethetik körülbelül kilogrammonként 5000 forintért a „zsákmányukat”. Senki nem ellenőrzi ezeket az üzleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában