kijáró

2020.02.19. 07:00

Emléktábla az egykori törzsőrmesternek, Molnár Lászlónak

Szépszámú érdeklődő jelent meg Alsóőrön az öreg iskolában a Szent György Lovagrend által vitéz Molnár László törzsőrmester tiszteletére rendezett emléktábla-avatáson.

Merklin Tímea

Az eseményen fellépett az Alsóőri Énekkar, és Kelemen László, az UMIZ intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket. Fülöp András, a Grádics Egyesület elnöke, a Szent György Lovagrend tagja a lovagrend nevében adta át az emléktáblát, ismertette a törzs­őrmester életútját, hősi cselekedetét és kitért a kitüntetés jelentőségére. Amint mondta, az egykori Monarchia kötelékében harcolt közel hárommillió magyar katona közül ezerötszázan kapták meg az arany vitézségi érdemrendet. Aki kérte, azt e kitüntetés alapján felvették a Horthy Miklós által alapított vitézi rendbe. Az egykori Vas vármegyében ­Fülöp András ismeretei szerint harmincnyolcan kapták meg ezen legmagasabb kitüntetést. Közülük hárman születtek a mai Burgenland területén. További célja a lovagrendnek, hogy a másik két kitüntetett is emléktáblát kapjon. Az egykori vármegye határainak kényszerű változása ellenére és száz év után is példakép lehet Molnár László törzsőrmester Burgenland lakossága előtt.

Szombathelyi 11-es huszárok és vasi k. u. k. matróz hagyományőrzők az avatáson Fotó: VN/Fülöp András

Fülöp András kérdésünkre elmondta: a lovagrend a történelmi Vasvármegyét tekinti, így Burgenlandot is, amikor egykori nagyszerű magyar férfiak hősi cselekedeteit mutatja fel. Például burgenlandi volt, Gyanafalván született a 83-as gyalogezred tábori lelkésze, Holler Konrád bencés szerzetes is, akit Pannonhalmán temettek el. A leginkább véráztatott időkben volt az ezred lelki támasza. A ­helyiek még emlékeznek a Holler-házra, a lovagrend tagjai rendszeresen kijárnak Ausztriába, hogy misét mondassanak érte.

Az emléktábla átadása után a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület valamint a Vasi K. u. k. Matróz Hagyományőrző Egyesület tagjai mutatták be az egykori Monarchia fegyvernemeit. Majd a résztvevők imádkoztak a háborúk áldozataiért. Az eseményt részvételével megtisztelte Wolfgang Wildberger ezredes, Gáspár Adalbert bencés atya, alsóőri plébános, valamint Alsóőr polgármes-

tere. MT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában