Kettős elvárás az anyák felé

2020.02.22. 07:00

Felmérés készült a kisgyermekesek munkaerőpiaci helyzetéről

A magyar társadalom kettős elvárást támaszt a kisgyermekes anyák felé. Fontos, hogy a közösség hasznos tagjaiként kamatoztassák képességeiket a munkaerőpiacon és hozzájáruljanak a család anyagi biztonságához, másfelől nagymértékben szükség van rájuk otthon is, hogy gondoskodjanak gyerekeik neveléséről.

Vas Népe

A megkérdezettek több mint fele szerint a gyereket hároméves kora előtt hátrány éri, ha az édesanyja dolgozik Fotó: Shutterstock

A Publicus Intézet 1002 fő megkérdezésével végzett kutatása arra kereste a választ, hogy a társadalom miként viszonyul a kisgyerekes anyák visszailleszkedéséhez a munka világába.

A megkérdezett nők 84 százaléka visszatér dolgozni a gyermekvállalás után, és ez elvárás is feléjük, azonban a válaszadók háromnegyede szerint a kisgyereket nevelő anyák nem számítanak teljes értékű munkaerőnek. A többség a gyermek világra hozatala után 3,3 évvel áll újra munkába. Leggyorsabban a diplomás nők térnek vissza (2,6 év), a leghosszabb ideig

a szakmunkás végzettségű nők maradnak távol a munkaerőpiactól (4,2 év). Az anyák 10 százaléka gyermeke kétéves korában, 61 százaléka a gyerek hároméves korában kezd újra dolgozni. A többség úgy gondolja, egy együtt élő pár esetén az a helyes, ha a férfi és a nő is hozzájárul a család jövedelméhez.

A megkérdezettek több mint fele szerint a gyereket hároméves kora előtt hátrány éri, ha az édesanyja dolgozik Fotó: Shutterstock

Sokak véleménye az, hogy egy ideális világban a kisgyereket nevelő anyáknak nem kellene dolgozniuk. Az anyaság és a munka kapcsolatának megítélésében a válaszadók szerint nem releváns az anya munkaerőpiaci státusza a gyerekükkel való kapcsolat szempontjából. Ugyanakkor a megkérdezettek több mint fele szerint a család élete megsínyli, ha az anya teljes munkaidőben dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában