Digitalizálva megőrizni az utókornak

2020.02.18. 18:34

Háború a fiókból: relikviákat várnak

Első világháborús dokumentumokat és fotókat is várnak február 22-én, szombaton 14 órakor a Smidt Múzeumban, ahol bemutatnak egy már digitalizált hagyatékot.

Merklin Tímea

Február 22-én 14 órára ide, a Smidt Múzeumba várják azokat, akiknek világháborús dokumentumok vannak birtokukban Fotó: CSG

Fotó: © Cseh Gábor

A rendezvényen Horváth Lajos, az egykori császári és királyi 83. gyalogezred főhadnagyának fennmaradt harctéri naplójából és fényképgyűjteményéből készült digitálisan elérhető kötet bemutatója lesz a Savaria Megyei Hatókörű Múzeum és a Szent György Lovagrend közös szervezésében. Köszöntőt mond Csapláros Andrea múzeumigazgató, a hagyatékot bemutatja Tóth Róbert történész-muzeológus, fellép az Instant Infusion.

Az egykori 83-as főhadnagy Morvai Tibor nagyapja, aki két évvel ezelőtt kezdte posztolni a Facebookon az első világháborús fotókat, amire a történelmi korszak kutatói is felfigyeltek. Digitalizálták a frontnaplóját és a papírdobozban tartott négyszáz fényképet blokkokba szerkesztve (frontharc, háttér, hitélet). Így Morvai Tibor a Smidt Múzeumon keresztül ajándékozza a hagyatékot a köznek, a városnak. Február 22-én, szombaton felkerül az internetre a digitális fotóalbum, 23-án, vasárnap a frontnapló. A digitalizált hagyatékot Pintér Tamás indítja útjára.

Február 22-én 14 órára ide, a Smidt Múzeumba várják azokat, akiknek világháborús dokumentumok vannak birtokukban Fotó: CSG

Hasonló okból várják az első világháborús dokumentumokat, fotókat, tárgyakat egész Vas megyéből, azoktól, akiknek otthonában még rejtőznek az asztalfi ókban az első világháború emlékei. Ezeket most behozhatják, a Smidt Múzeumban digitalizálni fogják és kiállítást is terveznek belőlük. A rendezvény ilyen értelemben találkozó is lesz, hiszen a hasonló érdeklődésű emberek gyűlnek össze, akiknek fontos, hogy felmenőik történetét képekben, iratokban máig megőrizzék. Az első világháborús katonák leszármazottainak érkezésére is számítanak, és hogy határon átnyúló legyen a történet, meghívták vendégségbe a güssingi vadász zászlóaljat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában