február 24.

2020.02.24. 13:54

Tudtad? – Szökőnap van

A négyévente számított szökőévekben a február mindig egy nappal hosszabb. 

vaol.hu

Fotó: pixabay.com

Egy év 365 napból áll, de a csillagászati évek hosszabbak hat órával. Négyévente jön össze 24 óra, ezt pótoljuk egy plusz nappal. Szökőnapnak viszont nem 29-ét, a hónap utolsó napját, hanem 24-ét tekintjük, ez pedig naptártörténeti okokra vezethető vissza. Alapja a rossz felfogás, mely szerint a február toldaléknapot kap, de az igazság az, hogy a hónap 23. napja duplázódik meg. A szökőév beékelődik a hagyományos és 23. és 24. napjaközé. Mátyás névnapja és az azt követő februári névnapok mind egy nappal eltolódnak emiatt, ez „Mátyás ugrása” néven is ismeretes. Ennek következtében február 24. napján a szökőévekben senki sem ünnepli a névnapját - írja a wikipedia.hu

Ennek a számításnak az ókorba nyúlnak vissza a gyökerei, és Julius Caesar naptárreformjához köthető. Ő rendelte el, hogy „a március kalendasa előtti 6. nap kettőztessék meg”, mely a mai naptárunk szerint február 23. napjának felel meg, ezt pedig a szökőnap követi. Gyakran tévesen február 29-ét tartják szökőnapnak.

Korábban írtuk:

 

[embed]https://www.vaol.hu/hirek/szokonap-a-ket-vasi-fiatalember-csak-negyevente-unnepelhet-1755753/[/embed]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában