Struccpolitika és a koronavírus

2020.02.24. 20:33

Vas megyei érintetteket kerestünk az olaszországi fertőzésekkel kapcsolatban

A koronavírus gyors olaszországi terjedése miatt nőtt a megbetegedések kockázata Európában, tanácsos felfüggeszteni az észak-olaszországi utazások tervét. Vas megyei érintetteket kerestünk az olaszországi fertőzésekkel kapcsolatban.

Vas Népe

A legtöbb látogatót vonzó velencei karneváli esemény napján, vasárnap vezették be a turisták számolását, terelését és azonososítását is szolgáló térfigyelő rendszert

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a vírus több Európán kívüli országban is jelen van, és most valószínűbb, hogy nem Kínából, hanem más országokból érkező utazók révén terjed. Ausztria egy időre felfüggesztette az Olaszország és Ausztria közötti vonatközlekedést.

Próbáltunk megszólaltani Olaszországba járó fuvarozót, akit már a hétvégén be sem engedtek Magyarországra, de a cége nem engedte nyilatkozni. Tudunk olyan emberekről, akik fontolgatják, hogy lemondják az itáliai szervezett társas utazást, egyelőre érdeklődnek a kinti állapotokról.

Angelo Pagano, Szombathelyen élő olasz származású tanár figyelemmel kíséri a helyzetet, de első kézből nincsenek információi, csak a hírekből tájékozódik. – Nehéz nyomon követni – mondta –, mert a helyzet óráról órára változik. – Olvastam, hogy Ausztriában a határon négy órát állt egy olasz vonat; hogy egy magyar kirándulócsoport karanténban van; hogy a francia-olasz határon hőmérős ellenőrzések lesznek; hogy a keddi Nápoly – Barcelona focimeccsre Barcelonából érkező focistákat már a reptéren ellenőrizni fogják. Nem tudom, mi alakul ki, például a magyar-osztrák határon. Az olaszországi Piemonte-ban kettő, Lazio tartományban tudomásom szerint egy megbetegedés volt.

A legtöbb látogatót vonzó velencei karneváli esemény napján, vasárnap vezették be a turisták számolását, terelését és azonososítását is szolgáló térfigyelő rendszert

Megkérdeztük utazási irodákat, vannak-e észak-olaszországba szervezett útjaik, ahol a fertőzésveszély szempontjából nem ajánlott Lombardia és Veneto tartományok vannak.

Az IBUSZ Szombathely irodavezetője, Szabó-Pék Bernadett elmondta, hogy észak-olasz utazást nem szerveztek, római és nápolyi körutazásuk van – előbbi március 25-i, utóbbi április 9-i indulással –, a dél-olasz tartományokból nem jeleztek még megbetegedést. Lazio és Campania régiók jelenleg nem tartoznak a nem javasolt úti célok közé.

Két másik utazási irodában a vezető naphosszat nem volt bent, így nem volt elérhető, hogy tájékoztatást kérjünk, az ügyintézőknek pedig, amint megtudtuk, nem kompetenciájuk, hogy nyilatkozzanak.

Voltak szombathelyi lányok a hétvégén Velencében, akik rendszeresen járnak ki a karneválokra, az ideiről is posztolt az egyikük képeket a Facebookon. Utazási irodával mentek. A jelenlegi helyzetről nem tudtak mit mondani, mert nem érzékeltek semmit a járványveszélyből. Pedig fontos hír volt vasárnap, hogy Veneto tartomány kormányzója megszakította a karnevált, amely keddig tartott volna.

A Milanó székhelyű Lombardia tartományban is nagyot változott a helyzet hétvégén. Szombaton még 54, vasárnap már 89 fertőzöttről tudtak. Próbáltunk kapcsolatot teremteni kinti magyarokkal, de a több mint 3700 tagú Milánói Magyarok Facebook-csoportba való belépéskor az adminisztrátor már azt kérdezi: A koronavírus miatt jöttél? :D (válaszolj a kérdésekre, különben nem kerülsz be a csoportba!) Két lehetőség van: „igen”, és akkor nem vesznek fel a csoportba, vagy „nem, tényleg itt élek”, és akkor felvesznek. Érdeklődni érdemben itt sem lehetne, hiszen csoportszabály, hogy a felületről semilyen információ nem vihető ki.

A napi kérdezősködés, utánajárás tanulsága az, hogy struccpolitikát folytatnak, akik információval szolgálhatnának, de ha hallgatunk valamiről, az nincs? A hírek terjedését lehet akadályozni, de vajon a vírusét is?

Az Instagramon posztolnak például üres bolti polcokat ábrázoló képeket az észak-olasz Emilia-Romagna tartománybeli Pármából „Minden OK?” felirattal.

KAPHATÓ-E EGÉSZSÉGÜGYI MASZK A GYÓGYSZERTÁRAKBAN?

A koronavírus kockázatával kapcsolatban megkérdeztünk egy szombathelyi gyógyszertárat, amely egy országos hálózat tagja, hogy kapható-e náluk egészségügyi maszk? A patikus kérdésünkre elmondta, hogy ötven darab, jó minőségű maszkot sikerült beszerezniük az egyik gyógyszer-nagykereskedőnél, de csak saját használatra. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gyógyszertár munkatársai abból kapnak, hogy azt viseljék, de abból eladni, értékesíteni már nem lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában