Egyházi óvintézkedések

2020.03.07. 07:00

A koronavírus terjedésének szempontjából fokozott veszély a szertartás

A koronavírus terjedése szempontjából fokozott veszélyt jelenthetnek az egyházi szertartások, ahol a hívek időnként kezet fognak egymással, különösen pedig az áldozás, ahol ostyát, illetve ostyát és bort vesznek magukhoz az emberek.

Tersztyánszky Krisztina

Pomeisl Mária, a szombathelyi székesegyház sekrestyése a szenteltvíztartót üríti ki éppen – a püspöki konferencia útmutatása szerint

Fotó: Horváth Balázs

A hazai történelmi egyházak az elmúlt napokban rendelkezéseket léptettek életbe, hogy a vírus terjedését megakadályozzák. Elsőként az evangélikus egyház lépett, püspökei már a múlt héten, február 29-i dátummal kiadtak egy gyakorlati útmutatásokat tartalmazó körlevelet az istentiszteleti alkalmak, különös tekintettel az úrvacsora kérdésére. Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök, valamint Kondor Péter és Szemerei János püspökök arra szólítják fel a lelkipásztorokat és a híveket egyaránt, hogy kerüljék az egyházi alkalmakon a testi kontaktussal járó kézfogást, mind a (pax) béke megosztásakor, mind kimenetelkor. A két szín alatti úrvacsora osztásánál a püspökök az intikciót, azaz az ostya kehelybe merítését javasolják. Gregersen-Labossa György szombathelyi lelkész szerint a gyülekezetben már bevezették ezeket a változtatásokat, illetve az istentisztelet végén, a templom kapujában a hívek számára alternatív lehetőség a lelkésszel történő kézfogás.

Pomeisl Mária, a szombathelyi székesegyház sekrestyése a szenteltvíztartót üríti ki éppen – a püspöki konferencia útmutatása szerint
Fotó: Horváth Balázs

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia csütörtök este rendelkezéseket léptetett életbe a templomokra, az egyházi intézményekre és a betegellátásra vonatkozóan. Mindenekelőtt kérik a nyelvre áldoztatás helyett a kézbe áldoztatás általánossá tételét, a gyakori kézfertőtlenítést, a gyóntatórácsok lefóliázását és a szenteltvíztartók kiürítését. A kézfertőtlenítés fontosságát emeli ki a rendelkezés az oktatási intézményekben és a betegellátásnál is.

– Az MKPK rendelkezését a megjelenését követően azonnal továbbítottuk a plébánosoknak, illetve felkerült egyházmegyénk honlapjára, Facebook-oldalára – tájékoztatott a Szombathelyi egyházmegye. – Kértük a plébánosokat, hogy a templomokban ismertessék a hívekkel a körlevelet, és tartsák be azokat a rendelkezéseket, intézkedéseket, amelyek célja a koronavírus terjedésének megakadályozása. A plébánosok is minden lehetőséget felhasználnak a további tájékoztatásra: történhet ez a szentmisén, ahol felolvassák a körlevelet, vagy a hirdetőtáblákra kihelyezve. A legtöbb plébániának van már honlapja és Facebook-oldala, ott is megjelentetik a rendelkezéseket. Az egyházmegye óvodáiban és iskoláiban a szülők szintén kaptak tájékoztatást, illetve kerültek ki felhívások, a higiéniai szabályok jobb betartását kérve a gyerekektől, szülőktől, dolgozóktól.

Arra a kérdésre, hogy a szükséges eszközöket milyen forrásból szerzik be az egyes templomoknál, azt a választ kaptuk, hogy a védekezéshez szükséges fertőtlenítőszerek beszerzése a plébániák hatáskörébe tartozik, ez már meg is történt. A templomok tisztítására eddig is ügyeltek a hívek és a papok. Szertartások előtt és után is ajánlott volt a kézmosás, most erre jobban kell figyelni. A gyóntatószékekben a papot és a hívőt elválasztó rács pedig már eddig is legtöbb helyen fóliázott volt.

Az egyházmegye illetékesei szerint az elfogadott intézkedéseket a püspökség is végrehajtja, azok liturgikus szabályokat nem sértenek: sem a kézfogás mellőzése, sem a nyelvre áldozás szüneteltetése. Minden szertartást érvényesen tudnak elvégezni az atyák, és érvényesen tudnak a szentségekben részesülni a hívek. Az egyházmegye és intézményei egyelőre nem tervezik, hogy a korábban meghirdetett programjaikat lemondják, vagy más időpontra halasszák el. Természetesen figyelik az eseményeket, és ezek függvényében döntenek a további programokról.

Tegnap a református egyház elnöksége is közzétette a vírus terjedésének megakadályozására ajánlott óvintézkedéseket, melyeket az esperes valamennyi parókiára továbbít. A református liturgiában fokozott veszélyt jelenthet a két szín alatti úrvacsoravétel, amikor a hívek egy közös kehelyből kortyolnak az úrvacsorai borból. Jakab Bálint szombathelyi lelkész arról számolt be, hogy az ő templomukban nem áll fenn a fertőzés veszélye, ugyanis a hívek már évtizedek óta külön kelyhekből isznak az úrvacsora vételekor. A lelkész azt azonban kezdeményezni fogja, hogy aki rosszul érzi magát, ne jöjjön istentiszteletre, a járvány idején ez nem számít bűnnek. Az Egyházasrádócon szolgáló Szakál Péter esperes elmondta, hogy mivel náluk közös kehelyből kortyolnak a hívek, valószínűleg a húsvéti úrvacsoravételt elhalasztják egy későbbi időpontra. Aki nem szeretne addig várni, annak a tiszteletes felajánlja, hogy Kőszegen vagy Szombathelyen vegye magához a szentséget, ahol minden hívőnek egyedi kelyhet tudnak biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában