Még nincs dömping

2020.03.02. 14:00

Aki nem ingázik Ausztriába, lassan feltetetheti a nyári gumit

Változékony az időjárás, már februárban többször ébredhettünk igazi tavaszi napsütésre. Ilyenkor pedig az autótulajdonosoknak lassan el kell gondolkozniuk, meddig tartják fent a téli gumit. A melegebb napok ellenére még nincs dömping a szervizekben.

Lakosi Gabriella

melegebb napok ellenére csak kevesen keresik fel a szervizeket

Fotó: Horváth Balázs

- Csak úgy mint a téli szezon estén, ilyenkor is az Ausztriában életben lévő szabályok befolyásolják leginkább a forgalmat – mondja Magyar Zoltán az egyik szombathelyi gumiszerviz ügyvezetője. A szomszédos országban pedig április 15-ig kötelező a téli abroncs. Innen sokan ingáznak, így ehhez a dátumhoz igazodnak.

Ha az idő melegszik, és nem használjuk hosszú utakra a kocsit, valamint az osztrák határt sem lépjük át gyakran, megtehetjük, hogy megelőzzük a dömpinget és már március végén, április elején időpontot kérünk – mondja a szakember. A telt ház általában április 15 és 30 között van, így könnyen kiküszöbölhetjük, hogy heteket kelljen várni, míg ránk kerül a sor. Az sem gond, ha kivárjuk a tumultus végét, és nem rohanunk a szervizbe.

A téli gumi is veszélyes lehet, ha nem cseréljük le időben, ha forró az aszfalt eldurranhat. De ehhez nem elég a 15-20 fok, igazi nyári hőség kell. Meg nagy sebesség. Aki nem megy autópályán, annak ettől a tavaszi hónapokban még biztosan nem kell tartania.

A melegebb napok ellenére csak kevesen keresik fel a szervizeket
Fotó: Horváth Balázs

A tavaszi szezon nyugodtabb a télinél. Októberben rengetegen jelentkeznek be pánikszerűen. Hirtelen változik meg az időjárás, lesik az első hó, vagy csak közeleg a november elsejei határidő – ekkortól kell a szomszédos országban a téli gumi. Tavasszal mindenki sokkal nyugodtabb ez ügyben. Az osztrák rendőrök is elnézőbbek azzal, aki április 16-án még téli abroncsokkal jár, mint fordított esetben. A szabályozás egyébként ott úgy szól: évszaknak megfelelő gumik kellenek. Tehát senkit nem büntetnek meg téli gumival májusban sem, ha éppen havasak az utak.

A sofőrök egyébként évről évre tudatosabbak, kevesebben választják azt, hogy egész évben téli vagy nyári abroncsot használnak. Emellett viszont egyre elterjedtebb a négy évszakos verzió. Erről viszont tudni kell, csak annak ajánlott, aki rövid utakat jár be és nyugodtabb sofőr.

A másik érdekes adat, hogy míg régen a lecserélt gumik 90 százaléka már a jogszabályok szerint sem volt megfelelő a közlekedésre, ez mára már csak ötven százalék. Sokan még mindig a végsőkig koptatják a kerekeket, de egyre többen tudatosak és a biztonságot tartják szem előtt. Fontos tudni, hogy ez nem azt jeleni, hogy az utakon minden második sofőr felelőtlen. Magyar Zoltán úgy becsüli, a járművek körülbelül 20 százalékát büntetné meg a rendőr egy ilyen ellenőrzéskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában