Felújítás

2020.03.23. 07:00

Kerékpáros pihenőt és tűzoltóemlékhelyet építenek Apátistvánfalván

Egy használaton kívüli épület felújításába, bővítésébe és hasznosításába kezdett a helyi önkormányzat. Azzal együtt, hogy a településképet rontó régi, közösségi célt szolgáló épületet eltüntetik, egyszerre két új turistacsalogatóval is gazdagítják az Őrségi Nemzeti Park területén fekvő, festői szépségű települést.

Tersztyánszky Krisztina

Már megkezdődött a felújítás

Fotó: VN

A balázsfalvai településrészen található, régóta használaton kívüli épületet mintegy hatmillió forintos összköltséggel, 4,362 millió forintos Lea­der pályázati támogatással és saját erővel alakítják át a faluképbe illő, hasznos létesítménnyé – tudtuk meg Fodor Sándortól, Apátistvánfalva pol­gármesterétől.

A jelenleg használaton kívül álló építmény kettős funkciót kap. Az egyik épületrészben a helyi tűzoltó relikviák állandó kiállítását fogják elhelyezni. A történetírás szerint egykor gyakran volt tűzvész a faluban, így hamar megalakult az első helyi tűzoltóegylet, majd később az Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Több olyan, ehhez kapcsolódó tárgyi emlékkel is rendelkezik a település, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot nem csupán az ideérkező turisták, hanem a helyi lakosok számára is.

A bemutatandó emlékek között lesz a tervek szerint a szép, régi balázsfalvai tűzoltókocsi, de más, egykori használati tárgyat, a tűzoltó zászlót, a ruházatot, a táblákat is be kívánják mutatni.

Már megkezdődött a felújítás
Fotó: VN

A korábban kialakított, népszerű határőremlékhelyhez vagy a plébániatörténeti kiállításhoz hasonlóan ez a kiállítótér is hozzájárulna a település múltjához, hagyományaihoz kapcsolódó értékek megőrzéséhez, illetve tovább színesítené a település turisztikai vonzerejét is, kiegészítve az eddig megvalósított múltidéző bemutatók sorát.

A tűzoltó-kiállításon túl kerékpáros pihenőállomásként is szolgál majd az épület. Ezt a funkciót hozzáépítéssel oldják meg. Apátistvánfalvának földrajzi elhelyezkedése és a természeti értékei okán is talán a legfontosabb kitörési lehetősége a környezetkímélő gyalogos és kerékpáros turizmus felvirágoztatása.

Ez a fejlesztés a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja, hozzájárul a térség turisztikai igényeinek kiszolgálásához az Őrség szelíd turizmusának egy újabb apró pontjaként. Az átalakítást különösen indokolttá teszi, hogy az épület jelenlegi állapotában már jelentősen rontja a településképet, illetve funkció sem kötődik hozzá.

A már megkezdett átalakítással költséghatékony megoldást választottak az Apátistvánfalván élők, hiszen egy új épület kialakítása jóval többe kerülne, és több munkával is járna.

Az elkészült terveken már látható, hogy az építmény esztétikus, mai, modern, mégis a településképbe illő megjelenést kap a közeljövőben. Megtudtuk azt is hogy, a beruházás várhatóan május végére elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában