Koszorúzás

2020.03.14. 07:00

Megemlékezést tartottak Szombathelyen, a 48-as nemzetőr családi sírboltjánál

A Hübner- mauzóleumnál rendeztek koszorúzást pénteken a Szent Márton temetőben a nemzeti ünnep alkalmából.

Merklin Tímea

Dr. Balázsy Péter helyezi el a koszorút

Fotó: Szendi Péter

A megyei önkormányzat részéről dr. Balázsy Péter jegyző koszorúzott, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjai adtak műsort verssel, trombitával. Torjay Valter a Vas Megyei Honvéd Egylet ’48-as katonáinak emlékét elevenítette fel, akik közül sok itt nyugszik a temetőben, habár dokumentum erről nincs, nincsenek meg a sírjaik.

Dr. Balázsy Péter helyezi el a koszorút
Fotó: Szendi Péter

Amint mondta, ennek oka az 1945-ös bombázás, amikor a temetőt 44 találat érte, a holtak földi maradványai koporsóstól együtt repültek szét a környező házak udvarára, az utcára. Próbálták visszatemetni őket és másokat a helyükre. Sok esetben meglehet, hogy nem az nyugszik a kő alatt, akinek a neve rá van írva. A Hübner-mauzóleumot azért választották a megemlékezés helyéül, mert Hübner János téglagyáros ’48-as nemzetőr volt, az evangélikus templom építését úgy támogatta, hogy olcsóbban adta a téglákat, ha 48 méter magas lesz a torony.

A Hübner-ház ott állt, ahol ma a Berzsenyi könyvtár van; amíg Hübner János élt, március 15-én mindig odamentek az ablaka alá a szombathelyi fiatalok, és az öreg boldogan kiáltotta ki nekik, hogy „Éllen der haza!” – német származású volt, nem tudott rendesen magyarul, mégis hű volt 1848 eszméihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában