Kitalálták és működik

2020.03.30. 07:00

Piaci árukiszállítás Szombathelyen: érkeznek a rendelések

„Ne cipekedj Nagyi! Házhoz viszi Lali!” Ez a szlogenje, annak, a szombathelyi piac önkéntesekre épülő árukiszállítási programjának. Kitalálták, megszervezték, pénteken és szombaton tesztelték. Működik.

Gyöngyössy Péter

Hétvégén az Agora munkatársai is vállaltak önkéntes szolgálatot a piacon. Novák Edina (balról) éppen árubeszerző körúton

Fotó: Cseh Gábor

Szombat reggel serény munka folyik a szombathelyi piac bejáratánál. A rögtönzött kis fülke a diszpécserközpont. Már gyűlnek a megrendelések. Horváth Zoltán az Agóra igazgatója éppen árut rendezget egy dobozban, Novák Edina az Agóra kommunikációs munkatársa pedig beszerző körútra indul egy adatlappal. Közben elmeséli, hogy már volt olyan telefonálójuk, aki úgy kezdte, hogy „Jó napot kívánok! Lalit keresem.” Polákovics Marietta, a Vásárcsarnok igazgatója elmondta, a hétvégén az Agóra munkatársai is vállaltak önkéntes szolgálatot a piac új árukiszállító programjában. A futár szerepét mások mellett a Mesebolt Bábszínház dolgozói végzik. Mindenkinek kötelező a szájmaszk és a kesztyű.

Hétvégén az Agora munkatársai is vállaltak önkéntes szolgálatot a
piacon. Novák Edina (balról) éppen árubeszerző körúton
Fotó: Cseh Gábor

-A városi vezetés járványügyi intézkedéseinek az volt a célja, hogy csökkentsék az egy időben egy helyen előforduló emberek számát – tudjuk meg az igazgatótól. – Mára csak az élelmiszer árusítás maradt. Eltűntek a virágosok, a ruhások, palánta árusok, nem lehet lángost és sült tarját enni. Száz vásárló lehet csak a csarnokban. Alaposan megcsappant a vevők száma. Ez viszont nem jó a megmaradt árusoknak. A probléma kezelésére született az ötlet. Ha nem jönnek a vásárlók, legyen kiszállítás.

 

Pávelkovics Petrától az Polgármesteri Hivatal munkatársától megtudtuk, hogy pénteken az első napon mintegy 50 megrendelést kellett teljesíteniük. A diszpécser gyűjti a telefonon beérkező igényeket, ezek egy adatlapra kerülnek. Van, akinek az is fontos, hogy melyik árustól várja a tejet, húst, zöldséget. Önkéntes koordinátorok gyűjtik össze a kért termékeket. Az árusok elismervényt kapnak, ők pedig nyugtát adnak. Ezután a futárok szállítják ki az árut. A nyugta alapján fizet a megrendelő. A pénz visszajut a csarnokba, ahol a koordinátorok elszámolnak az árusokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában