Az ideális domboldal

2020.03.03. 07:00

Profi tervezés után tavasszal alapozhatják az iskolakertet Vasváron

Melyik végét kell fogni a gereblyének? Ne legyen kérdés. Ez adta a vasvári iskolakert ötletét. Profi a tervezés, tavasszal kezdődhet a kivitelezés.

Bakos Ágnes

Sáry Zoltán, a szülői közösség vezetője mutatta a leendő kert helyszínét Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Eper meg örökzöld, vetemény és padok helyszíne is lesz a Kardos László Általános Iskola egyelőre füves domboldala – mutatta Sáry Zoltán, a vasvári Kardos László Általános Iskola szülői közösségének vezetője. Két éve, az iskolaudvar közös rendbetétele alkalmával derült ki: vannak diákok, akik nagyon keveset tudnak a kertészkedésről, voltak, akik azt sem tudták, melyik végét kell fogni a gereblyének. Ekkor határozta el a szülői közösség, hogy iskolakertet alakítanak ki. A kert finanszírozására pályázott az iskola, nem nyertek, de a szülők úgy döntöttek, megvalósítják a tervet, úgy számolnak, 1,5–2 millió forintba kerül a kialakítás. Egy kerttervező dolgozta ki a lehető legpraktikusabb elrendezést, a helyszín egy rézsű a játszótér mellett. A víz, a villany, az alapvető infrastruktúra adott, napos és világos a domboldal, ideális a növényeknek. Sok földmunkával kezdődik majd a területrendezés, de fát nem kell kivágni a töltésen, azok mintegy keretezik majd a kertet.

Sáry Zoltán, a szülői közösség vezetője mutatta a leendő kert helyszínét Fotó: Unger Tamás

– Négy plusz egy magaságyás lesz, a négy egyforma ágyás egy-egy alsós osztály felelőssége lesz, egy-egy felsős osztály mentorálásával dolgoznak a gyerekek a növények gondozásán – mutatta Sáry Zoltán. A gyerekek, ha nem is kapnak életre szóló kedvet a gazdálkodáshoz, de ne ijedjenek meg a veteménytől, se egy virágágyástól. Lesz fogalmuk a kertművelésről, ebből adódóan pedig felelősségérzetük a virágok, a növények, az egész környezetük iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában