Külföldről jelentjük

2020.03.28. 20:00

Szardínia kis szigetén szigorú korlátozások léptek életbe – Ott élő magyar hölgyet kérdeztünk

A koronavírus csapásként sújtotta a világot, felborította az emberek hétköznapi életét és a világ gazdaságára is rányomja bélyegét. Európában, Olaszországból érkeztek eddig a legrosszabb hírek a járvánnyal kapcsolatban, így felvettük a kapcsolatot egy Szardínián élő magyar hölggyel, Patrícia Petrettóval,, hogy elmesélje, milyen a helyzet ott, ahol ő él. 

vaol.hu

a postàn vàrakozò emberek akiket a tűzoltòsàg biztosìt.

Fotó: Patricia Petretto

Patrícia Petretto Magyarországról származik, jelenleg Szardínia szigetén, Alghero városában él családjával. A turisztika területén több fajta munkát is végez, szezonálisan idegenvezető, tolmács és néhány éve több desztinációfejlesztési projektekben is részt vesz.

Mivel Olaszországban él, ahol turisztikai irányzatban dolgozik, a koronavírus mélyen érintette a munkáját és hétköznapi életkörülményeit. Munkáját nem tudja otthonról folytatni, most más szakemberekkel a gazdasági válság elkerülése végett próbálnak felméréseket készíteni.

Patrícia családja érthető okokból szűk körben ünnepelte meg kislánya születésnapját
Fotó: Patricia Petretto

 

Milyenek voltak a kezdeti hírek/események a koronavírus kapcsán és milyen a helyzet most?

Az olasz televízió naponta közölte a wuhani híreket, de nem éreztette igazi fenyegetésnek Olaszországra nézve. Amikor betiltották a Kínából érkező gépek fogadását már késő volt. Lombardia tartományában kezdődött a megbetegedések nagyszámú megjelenése, itt van a legtöbb megbetegedés és elhalálozás (7-10 %). A kormánynak időben kellett volna intézkedéseket hoznia, de nem tette meg csak kisebb intézkedéseket hajtott végre. A vörös zóna március 8-i kijelentése későn történt.

Szardínia autonóm régiója kérte a miniszterelnöktől a repülő és hajóforgalom leállítását, de a kormány ezt első körben megtagadta. Így ideérkezett Lombardiából közel 20.000 saját házzal rendelkező olasz, aki valószínűleg tünetmentesen hozta magával a betegséget. A legelső beteg egy 42 éves helyi vállalkozó Riminiben járt rövid idővel a megbetegedése előtt, pár nap alatt életét veszítette az intenzív osztályon. Jelenleg több, mint 442 ember beteg a szigeten ez idáig 5 haláleset történt, a mi megyénkben a legtöbb a fertőzöttek száma (a pontos számok napról-napra változnak, de a sziget adatai sajnos nem követhetőek le a koronavirus.gov.hu oldalon lévő térképen). Sajnos a kormány nem volt előrelátó, a kórházi férőágyak száma kevés, kevés a lélegeztetőgép, valamint a nővérek és orvosok megfelelő védőruházat nélkül dolgoznak. Két napja 6 főről állapították meg, hogy beteg a szülészet személyzete közül, leállt az osztály, a mintavétel nem minden személynél lehetséges. A kormányrendelet katonai orvosok és nővérek ideiglenes idehelyezését kérte.

Az Ön lakhelyén milyen korlátozásokat vezettek be?

A szigeten március 5 óta nincsen oktatás, az iskolák zárva vannak. Pár napra rá bezárták a vendéglátó egységeket – sajnos szükség volt rá, mivel az emberek nem maradtak otthon. Jelenleg csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, illetve létfontosságú szolgáltatók vannak nyitva, vasárnap totális kijárási tilalom van. A várost tilos elhagyni, csak nyomós indokkal. A kikötők és repülőterek le vannak zárva, csak különleges esetekben engedélyezhető a szigetre való be- illetve kilépés. Naponta hoznak új rendeleteket, szeretnék minimálisra csökkenteni a személyes érintkezések számát.

Egyes boltokba csak egyesével lehet bemenni, kesztyűvel, maszkkal, az árukészlet feltöltése folyamatos, csak kisebb sor áll előtte. A posta is csak korlátozottan működik, oda már kígyózik a sor reggel 8 órakor. Március 24-én engedélyezték az autista gyermekeket ellátó családoknak a napi 1 óra sétát a szabadban.

A sárga széken a postára várakozó emberek ülnek, akikre a tűzoltóság felügyel
Fotó: Patrícia Petretto

Alakult-e ki pánikhangulat? Mit gondoltak az ott élők kezdetben és mit gondolnak most?

Pánikhangulat. Sajnos igen, ennek köszönhető a bevezetett intézkedések nagy része. A miniszterelnöki határozatot nem volt könnyű jól értelmezni, sokan féltek az utcára menni, ablakot nyitni már március 5-én. Rengeteg téves hír terjengett az iskolai kommunikációs oldalakon, az online közösségi felületek ontották a hamis információkat. Rengeteg feljelentés történt pánikkeltés végett.

A helyi lakosság kezdetben úgy gondolta, hogy nem fog ideérni a vírus, sokan mások már januártól követelték a szigetre való járműforgalom szigorítását, mintavételt a repülőtereken. Ez sajnos nem történt meg.

Az emberek jelenleg egyre inkább aggódnak a termelési ágazatok leállításával járó gazdasági folyamat miatt. A repülőtér, hotelek, éttermek mind bezártak. Rengeteg szezonális munkás nem tudott dolgozni menni, itt pedig 4-6 hónap a szezon. Sokaknak már most gondot okoz az élelmiszer vásárlása, főleg a családok esetében.

Hogyan viseli Ön és a családja a jelenlegi helyzetet?

Már 3. hete otthon vagyunk. Kisgyermekes anyukaként járok bevásárolni, de nehéz a gyerekeket otthon foglalkoztatni. Az online oktatásból ezidáig nem sokat láttunk, délelőtt 3-4 órát tanulással töltünk, hogy ne legyen iskolai lemaradás. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert van kertünk így legalább kicsit ki tudunk menni, labdázni a gyerekekkel. Aztán mindig jön a takarítás, fertőtlenítés, telefonok a családon belül, munka végett, meglehetősen monotonok a napjaink.

Mi nem vagyunk karanténban, de csak én mehetek bevásárolni a családból. Sokat sütünk, főzünk (magyar ételeket, készítünk lángost is), tanítom a gyerekeket hímezni, csillog-villog a lakás. A gyerekek magántanulói státuszban otthon is járnak iskolába így most a magyar nyelvtannal és olvasással is sokat foglalkozunk. Március 15-re megtanítottam a kislányomnak a Talpra magyart, most volt időnk rá. Aggódom apukám miatt, egyedül van Magyarországon, júniusban már szeretnénk mi is otthon lenni, reméljük, addigra javul a helyzet.

Családonként egyetlen fő intézheti a bevásárlást Fotó: Patricia Petretto

Milyen az információáramlás?

Az újabb információk számunkra is elérhetőek, de rengetegen félreértelmezik őket és ez sok vitát okoz. Megoszlanak a vélemények mind a törvényhozás mind a kutatás területén. Rengeteg helytelen információ kering az interneten, amik között gyakran nehéz különbséget tenni.

Milyen becslések vannak Olaszországban a vírussal kapcsolatban a fordulópontról és a végéről?

Erről is megoszlanak a vélemények. Április 3-ig biztosan fenn fog állni ez a helyzet, de a repülőjáratokra jegyek jelenleg még vásárolhatóak májusra. Erre a hétre jósolták a tetőzést, de valószínűleg április közepéig nehéz lesz bármit is pontosan megállapítani. Személy szerint bízom abban, hogy a felmelegedés végett a szigeten rövidebb ideig lesz jelen a vírus, de ezt egyelőre nem tudhatjuk. Kutató-orvoscsoportok – a magyarhoz hasonlóan – már nálunk is izolálták a vírus genomját, illetve kísérleti jelleggel próbálkoznak vírusölő szerekkel. A napokban várható az egészségügyi minisztérium jóváhagyása.

Főszezonban megmozdulni sem lehet a szigeten, de most egy lélek sincs az utcákon Fotó: Patricia Petretto

 

Turisztikai területen dolgozik, mit gondol, milyen hatással lesz ez az olasz gazdaságra?

Aggasztó a helyzet, itt nemcsak az egészségügy összeomlása fenyeget, hanem egy óriási gazdasági válság. A koronavírus egész Európában leállította a termelési, szolgáltatói szektort, ez hatalmas kiesés a családoknak, kormánynak egyaránt. Még Magyarországon a részleges munkaidő egyelőre biztosított, illetve lehetőség van kimenni az utcára, elhagyni a várost addig itt azt kérték a lakosságtól, hogy üljön otthon és várja a végét, sokan munka, pénz nélkül teszik mindezt. A kormány 1 hete kiadta a Cura Italia nevű dokumentumot, amelyben kijelentik, hogy az állam több termelési szektornak nyújt segítséget (1,65 milliárd euró) hiszen a légi, szárazföldi személyforgalom 80 % -kal csökkent, a turizmus 70-90 % -kal esett vissza.

A turisztikai cégek elestek ez elmúlt 6 hónap bevételeitől. Ha nem nyitnak ki a szállodák, nem lesz munkája a helyiek 50-70 %-ának. Több szakemberrel együtt különféle törvényjavaslatok benyújtásán dolgozunk. Az olasz adórendszer meglehetősen komplikált a magyarhoz képest, nehéz benne eligazodni. Sajnos jelen pillanatban nem gondoltak a munka nélkül maradt családok megsegítésén.

További cikkeink:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/koronavirus-a-nagyvilagban-kulfoldon-elo-vas-megyeiek-jelentkezeset-varjuk-3859608/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egy-nemetorszagban-ragadt-koszegi-edesapa-kalvariaja-a-koronavirus-okozta-helyzet-miatt-3860226/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/koronavirus-a-nagyvilagban-i-resz-helyzetjelentes-hollandiabol-3859791/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában