Örömünnep, örömtánc

2020.03.02. 11:30

Tanítványai, munkatársai köszöntötték Horváth János Gedit, Szombathelyen

Örömünnep, örömtánc 75 címmel rendezték meg azt a néptáncos estet, amellyel tanítványai, munkatársai tisztelői köszöntötték a 75 éves Horváth János Gedit. A neves táncos, koreográfus, rendező, közösségszervező 60 évvel ezelőtt lett tagja az Ungarescának, 1978-tól 2009-ig volt vezetője. A több mint háromórás programban mintegy húsz műsorszámnak örülhetett a népes közönség.

Gyöngyössy Péter

A születésnapos Horváth János Gedi az MMIK színpadán

Fotó: Szendi Péter

Az MMIK színházterme szűknek bizonyult szombat este a 75 éves Horváth János Gedi tiszteletére rendezett néptáncos esten. A nemrég Weöres Sándor-díjjal kitüntetett neves táncos, táncoktató, koreográfus 49 évet töltött az Ungaresca Néptáncegyüttes kötelékében, és 31 évig vezette is azt. Horváth János Gedi gazdag és sikeres életútjára egy korabeli újságcikkekből és fotókból rögtönzött kiállítás utalt.

A méltató szavak helyett többet mondtak a színpadi produkciók, csaknem húsz műsorszámot láthatott a közönség. A bujdosó álma című összeállításban hét táncszínházi előadásnak tapsolhattak a nézők. Gedi 2004 és 2007 között készült koreográfiáit Kiss Ferenc zenéje és Czirók Tamás által előadott irodalmi összekötő szövegek kapcsolták egységes egésszé.

A születésnapos Horváth János Gedi az MMIK színpadán
Fotó: Szendi Péter

Az Ungaresca mindig is fontos bázisa, kísérletező műhelye volt a népi kultúra hagyományaira építő táncszínházi törekvéseknek. A koreográfiákban az együttes idős táncosaitól a fiatalokig sokan közreműködtek. A szünet után a köszöntő műsor következett. Az együttes senior csoportja, lányai, legényei önálló számokkal készültek. Sebők Lívia dallal, Gerlecz László és párja tánccal köszöntötte az ünnepeltet. A szűkebb család, Horváth János gyermekei unokái is tánccal készültek.

Emlékezetes pillanat volt, a harcostárs, Korbacsics Tibor és családja előadása is. A műsorszámok között Prikazovics Ferenc mondott verseket. A produkciók után sokan köszöntötték meleg szavakkal, ajándékokkal az ünnepeltet, köztük V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, vaskeresztesi, vasvári, kőszegi, gencsi, zalai és körmendi táncosok, a szombathelyi Szökős és a Boglya.

 

Az est végén pedig kiderült, Horváth Győző, aki apjától vette át az Ungaresca vezetését, idén ötvenéves. Ebből az alkalomból az idősebb és fiatalabb „legényekből” összeállt csapat műsora zárta az estet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában