magyar falu program

2020.04.16. 07:00

A legjobbkor kapták a segítséget Iváncon

Március utolsó napjaiban megérkezett a településre a Magyar falu programban elnyert kisbusz, és április 1-jén hivatalosan is munkába állt a település falugondnoka, Balek Tamás.

Tersztyánszky Krisztina

Balek Tamás falugondnok az új kisbusszal

Fotó: Szendi Péter

Első munkanapjaiban máris bekapcsolódott az önkéntesek által készített szájmaszkok célba juttatásába. A falugondnoki szolgálat elindulása Iváncon fontos mérföldkő – tudtuk meg Gyarmati Tibor polgármestertől.

Balek Tamás falugondnok az új kisbusszal
Fotó: Szendi Péter

– Falugondnokok az aprófalvas települések szociális ellátásában már több évtizede működnek Magyarországon – magyarázta. A működtető település, ha hatszáznál kevesebb lakosa van, állami normatívát kap a falugondnok munkabérére és egyéb költségeire. Iváncon viszont 2020. január elsején ennél többen, 656-an éltek.

A polgármester hozzátette: a rászoruló és időskorú emberekről való gondoskodást az önkormányzat állami normatíva nélkül is folyamatosan ellátja. A 2019-ben indult Magyar falu program részeként elérhető falugondnoki buszpályázat azonban új perspektívát nyitott. A pályázó önkormányzatnak vállalnia kellett a falugondnoki szolgálat indítását. A kormány ezzel párhuzamosan az említett feltételt hatszázról nyolcszáz lakosra módosította, így Ivánc is beadhatta pályázatát, aminek gyümölcse éppen a legjobbkor érkezett meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában