Elővigyázatosság

2020.04.02. 11:30

Vas megyében nincs jelen a madárinfluenza vírusa

A betegség a legnagyobb gondosság ellenére bárhol megjelenhet. A legfontosabb most az állatok zártan tartása.

Budai Dávid

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

Idén januárban mutatták ki egy pulykatelepen a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét Komárom-Esztergom, majd pár nappal később Hajdú-Bihar megyében. Miután máshol nem jelent meg a vírus, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) március 2-án feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat azzal, hogy ha újabb esetek nem fordulnak elő, akkor madárinfluenza-mentes státuszunkat – az Állategészségügyi Világszervezet szabályai alapján – legkorábban április 30-án nyerhetjük vissza. Sajnos azonban a Nébih laboratóriuma március 25-én egy Bács-Kiskun megyei, most kedden pedig két Csongrád megyei kacsatartó gazdaságban mutatta ki a madárinfluenza vírusát, ami összesen mintegy 230 ezer állat azonnali levágását jelentette.

Simon Gyula harminc éve van ezen a pályán, madárinfluenzával még nem találkozott Cseh Gábor

A madárinfluenza múlt heti ismételt kitörése óta már mintegy 40 gazdaságban van jelen a betegség. Vas megye szerencsére kivétel, ahogyan a legutóbbi nagy madárinfluenza-járványból is kimaradt – tudtuk meg Simon Gyula agrármérnöktől, aki harminc éve foglalkozik állattartással, de szerencsére a madárinfluenza tüneteit még nem látta, és nagyon bízik benne, hogy ez így is marad. Miután magunkra öltöttük a védőruhát, és cipőnket is gondosan fertőtlenítettük, beléphettünk a 15 ezer csirkének otthont adó telepre. Időben érkeztünk, mivel – mint megtudtuk – holnap szállítják el az állatokat a sülysápi vágóhídra, utána takarítás és fertőtlenítés következik, és ez így megy minden állattartó telepen.

Azok a gazdák, akik nem tartották be a szabályokat, lemorzsolódtak

A szakember elmondta: azok a vasi termelők, akik korábban nem tartották be a szabályokat, már lemorzsolódtak, akik pedig maradtak, tudják, hogy a legfontosabb az állomány egészségének megőrzése. A betegségtől való félelem folyamatos a gazdák körében, hiszen a madárinfluenza a legnagyobb gondosság ellenére is bárhol felütheti a fejét. A kórokozó – a vándormadarak révén – bárhová eljuthat, és az sem jelent százszázalékos megoldást, ha egy telep zárt, hiszen a takarmány vagy akár a szellőztetőn beáramló levegő is lehet fertőzött, és akkor még az emberi gondatlanságról nem is beszéltünk. Mégis a legfontosabb óvintézkedés a zártan tartás, de zárt helyen kell az állatokat etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni.

A madarakat sújtó egyéb betegségekre vannak gyógymódok, a madárinfluenzának azonban nincsen ellenszere, ha megjelenik a betegség – aminek jele az állatok bágyadtsága, majd hirtelen történő elhullása –, az egész állományt el kell pusztítani. Ez azonban csak az egyik gond. Ilyenkor ugyanis a telep tíz kilométeres körzetében lévő gazdaságokban sem lehet új állományokat telepíteni, amíg arra a hatóság engedélyt nem ad, és ez bizony sokszor hónapokig is eltart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában