kick-box

2020.04.03. 11:30

Babavárás veszélyhelyzetben – A világbajnok Marton Klára nem pánikol, viszont sokat tesz a fittségéért

A korábbi kick-box világ- és Európa-bajnok, majd sportágában edzősködő Marton Klára január végén jelentette be az örömhírt, hogy gyermeket vár. Nem egészen így képzelte a várakozás heteit, de a veszélyhelyzetben is megtesz mindent, hogy kiegyensúlyozott, fitt és egészséges maradjon.

Horváth Erika

Marton Klára most az otthonában végzi a saját maga által összeállított gyakorlatsorokat

Fotó: Dancsó Zoltán

Marton Klára háromszoros kick-box világbajnok, Európa-bajnok, III. danos mester 2010-ben zárta le 13 éves élsportolói pályafutását. De a sportágától egy pillanatra sem szakadt el, edzősködik a Controll SE-ben, ahol korábban sportolt is. Edzőkollégája a párja, a hatszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok, kilencszeres profi világbajnok Dancsó Zoltán. Klári január 29-én ünnepelte 38. születésnapját – a közösségi oldalán megejtett bejegyzése szerint ez volt élete legszebb szülinapja. Ekkor tudatta a nagyvilággal, hogy Dancsó „Kicsivel” júliusra várják első gyermeküket.

– Tizenkilenc éve alkotunk egy párt. Nincs rá magyarázat, hogy miért pont most adatott meg ez nekünk. Valamiért így alakult, de nem bánom, hogy csak most. Biztos, hogy az élsport is kitolta a gyermekvállalást, és még tíz évvel ezelőtt is egészen máshogy gondolkodtunk. Ahhoz, hogy éppen most sikerült, talán hozzájárult az is, hogy kiléptem a komfortzónámból, elhagytam a korábbi munkahelyemet – mondta Marton Klára. – A 25. hétben járok. Persze először volt hányinger, émelygés, de összességében az első pillanattól jól vagyok.

Marton Klára most az otthonában végzi a saját maga által összeállított gyakorlatsorokat
Fotó: Dancsó Zoltán

- Nem hagytam abba a sportot, de nagyon figyelek az orvosom tanácsaira, és teljesen átalakítottam a mozgásformákat. Nincs szökdelés, ugrálás, haspréses gyakorlat, de plankot sem végzek kétkaros támaszban. Sőt, az orvos a futást sem javasolta. Tudom, hogy sokan nem állnak le vele, de én igen. Bár korábban heti négyszer-ötször futottam, félmaratonon is indultam, most nem esett jól. A sportmenedzseri és kick-box edzői diploma mellett különböző szakirányú képzéseket végeztem, például funkcionális trénerképzést és gerinctréner-tanfolyamot, ezek rettentő sok tudást adnak, amit most különösen jól tudok hasznosítani. Funkcionális gyakorlatokat végzek súlyzóval, gumikötéllel, gumiszalaggal. Amíg tehettem, edzőterembe jártam heti háromszor másfél órákra.

- Aztán jöttek a hírek, már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt egy héttel nem mentem terembe, hanem itthon végzem a gyakorlatokat. A kardiós edzésem minden másnap egy nagyobb séta erdős, zöld területen, ahol nincsenek emberek, és csaknem mindennap egy körülbelül 75 perces itthon összeállított gyakorlatsort is csinálok. Jólesik és feltölt. Rendszeresen és tudatosan táplálkozom, sok zöldséget, gyümölcsöt eszem, sokat iszom, a felesleges kalóriákat kerülöm. Az első hat hónapban négy kiló a pluszom. Nem fogyókúrázom, csak nagyon odafigyelek. Már csak azért is, mert egy edző úgy hiteles, ha példát is mutat.

Klári az edzői feladatokat is kénytelen most otthon végezni.

– Mi is beszüntettük a közös edzéseket. Tartom a kapcsolatot a versenyzőkkel, sportolókkal, edzéstervet írok és mindig ugyanabban az edzésidőben jelentkezem be, gyakorlatokat is vezénylek, hogy ne szakadjanak ki teljesen a munkából. De ez más, nem a kemény felkészülés. Már lefújták a júliusi edzőtábort és az augusztusi utánpótlás-világbajnokságot is novemberre halasztották. A koronavírus-járvány miatt megakadt az új családi vállalkozásunk is, márciusban szerettük volna megnyitni a saját edzőtermünket. Most egyelőre maradt csak a babaprojekt. Mindenkinek és magunknak is azt kívánom, hogy minél előbb múljon ez a rémálom, mert nagyon sok mindenben korlátozza az embert. Nem pánikolok, hanem minden előírást, ajánlást betartok a védekezéssel kapcsolatban. Túlzásba azért nem esem – itthon vagyok, ezért nem százszor fertőtlenítek naponta. Persze nem így képzeltem a babavárást sem. Teljesen más élmény lett volna például boltokban nézelődve összeválogatni a kicsi holmijait. Ha most kellene szülnöm, az sem lenne a legbiztonságosabb érzés. De remélem, addig minden a helyére zökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában