Bábok zöldségből, gyümölcsből

2020.04.16. 14:00

Brumma-mesék címmel indított sorozatot a szombathelyi óvónő

A Weöres Sándor óvodában volt óvó néni Kaczmarski Tamásné Vali. Néhány hete Brumma-mesék címmel indított sorozatot: zöldségekből, gyümölcsökből faragott bábokkal mesél a legkisebbeknek.

Tóth Kata

Kaczmarski Tamásné Vali óvónőként mindig is élt a bábozás adta lehetőségekkel

Fotó: Unger Tamás

Brumma füle, Brumma farka, zöldségekből tarkabarka, illa berek, nádak-erek, a zöldségből bábu legyek – így szól a varázsige, amit még Brumma, a játékmackó is kívülről fúj. A mackónak összekötő szerepe van: minden kisfilm elején feltűnik, részt vesz a mesélésben, azután átveszik tőle a főszerepet a zöldségbábok, amelyeket Vali maga készít külön-külön minden előadáshoz.

Kaczmarski Tamásné Vali óvónőként mindig is élt a bábozás adta lehetőségekkel
Fotó: Unger Tamás

– A lányom évek óta győzködött, vegyük videóra a meséket, amiket bábozok. Most úgy gondoltam, itt az ideje: a gyerekeknek és a felnőtteknek is segíthetünk ezekkel a járványhelyzetben a kényszerű otthonlét idején. Vettem elő hagymát, uborkát, mandarint, narancsot, sárgarépát, megálmodtam és megalkottam az alakokat – meséli az óvón ő, aki világéletében szeretett bábozni, az oktatás-nevelés minden területén használta a mozgatható figurákat, amelyek képesek felszínre hozni a gyerekek érzelmeit.

A mozgatható figurák képesek felszínre hozni a gyerekek érzelmeit

A bábokon keresztül elmondják az örömeiket, a félelmeiket, azt, hogy aktuálisan mi foglalkoztatja őket. Vali szereti a közismert népmeséket, amelyek közel állnak a gyerekekhez és a szüleikhez is. Az utóbbiak lélegzetvételnyi időhöz jutnak, amíg a gyerekek belefeledkeznek a mesékbe. Minden héten két előadást rögzítenek. Elkészült már A kis gömböc, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, A három kismalac. A legfrissebbek a Kiscipó és a Kolontos Palkó. A felvételek felkerültek a legnagyobb videómegosztó portálra, így nemcsak Vali óvodásai, hanem bárki láthatja őket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában