Helyzetjelentés

2020.04.21. 19:02

Kancellári bejelentés – Folytatódik az üzletek és az iskolák újranyitása Ausztriában

Sebastian Kurz felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az enyhítések bevezetésével folyamatosan nő az egyének felelőssége is.

vaol.hu, kisalfold.hu

Folytatódik az üzletek és az iskolák lépésről lépésre történő újranyitása – jelentette be Sebastian Kurz kancellár kedden Bécsben. „Jó úton vagyunk”, az óvintézkedések hatásosak – jelentette ki. A hétvégén száz alá csökkent az új fertőzöttek számának napi növekedése, és ez nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is a legjobb eredmény – tette hozzá. A jövőbeni enyhítésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „annyi szabadságot kell adni, amennyi lehetséges, és annyi korlátozást kell érvényben hagyni, amennyi szükséges” – idézi Sebastian Kurz szavait a kisalfold.hu.

Kifejtette: fokozatosan, óvatosan folytatják az ország újranyitását, és folyamatosan figyelik a koronavírus terjedésével kapcsolatos számokat, hogy szükség esetén „behúzhassák a vészféket”. A kancellár felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az enyhítések bevezetésével folyamatosan nő az egyének felelőssége is. Az újranyitás részleteit ismertetve azt mondta: kedden kinyitottak a kisebb üzletek, május elsején pedig valamennyi üzlet újranyithat, és a szolgáltatások, így többek között a fodrászatok is fogadhatják a vendégeket.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szájmaszkot kell viselni, és be kell tartani a kötelező távolságot. Az iskolákban május 4-től megkezdődik az érettségire, illetve a záróvizsgákra való felkészülés, május közepétől pedig az alsóbb iskolai osztályokban is folytatódhat a tanítás, de ennek részleteiről később tájékoztatnak – tette hozzá.

A vendéglátóhelyek május közepén nyithatnak, de a munkatársaknak szájmaszkot kell viselniük.

A templomokban május 15-től tarthatnak istentiszteleteket. Az április végéig érvényben lévő kijárási korlátozások esetleges meghosszabbításáról később döntenek majd. Kurz leszögezte, hogy a határellenőrzések megszüntetése, illetve az utazási korlátozások feloldása is a koronavírus terjedésével, illetve megfékezésével kapcsolatos számok függvénye, ezekről a szomszédos országokkal egyenként tárgyalnak. A kancellár közölte, hogy ő maga a tervek szerint Ausztriában tölti majd nyári szabadságát.

Ezek is érdekelhetik