Turistacsalogató hely is lesz

2020.04.28. 07:00

Elkészült a korszerű pince és a borterasz a Napos-tetőn, Kőszegen

A kőszegi szőlőhegy múltját idéző szőlőskertet, valamint gyümölcs- és gesztenyeültetvényt telepített az önkormányzat a Kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetével együttműködve a Kálvária-hegy lábánál. Ezzel párhuzamosan a szövetkezet kóstoltatásra is alkalmas palackozóüzemet létesített a terület csomópontjában, a Napos-tetőn.

VN

A Kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének múltját, jelenét, jövőjét bemutató táblánál Ágh Péter, Láng József és Básthy Béla

Fotó: Ohr Tibor

Március 27-én nyitott volna az új létesítmény – az átadó elmaradt, de a napokban Láng József, a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke bemutatta a palackozóüzemet és a borteraszt Ágh Péter országgyűlési képviselőnek és Básthy Béla polgármesternek. Harminchét taggal rendelkezik a szövetkezet, nyolchektárnyi szőlőterületen gazdálkodnak. A Hegyalja utcában 200 éves műemlék pincéjük volt, korszerű borászkodásra már nem alkalmas, innen jött az új borospince építésének ötlete. Másrészt a hegyen, ahol sok kiránduló megfordul, turista-pihenőhelyet szerettek volna létrehozni, ezért egy borteraszt is kialakítottak az épület mellett – vázolta törekvéseiket Láng József.

A Kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének múltját, jelenét, jövőjét bemutató táblánál Ágh Péter, Láng József és Básthy Béla
Fotó: Ohr Tibor

 

EU-s támogatással és jelentős önerővel valósult meg a projekt, amelynek részeként egy félig földbe süllyesztett 255 négyzetméter nagyságú pince – tároló és feldolgozó – épült meg egy zárt kóstolóteremmel, és a már meglévő 120 négyzetméteres épület energetikai korszerűsítése is megtörtént. Emellett – a korszerűség és fenntarthatóság jegyében – egy biomassza alapú fűtéstechnológia kiépítésével a helyben megtermelt szőlővenyige elégetése révén a szociális helyiségek fűtése és a borospince temperálása is megoldott. Biológiai szennyvíztisztítót telepítettek, így a területen keletkezett szennyvíz teljes ártalmatlanítása mellett értékes öntözővíz is keletkezik.

A szövetkezet az épületegyüttes déli részén kialakított, gyönyörű panorámával rendelkező helyiségében és a teraszon borkóstolókat, borászati bemutatókat is szervez majd. – A borkészítés hagyománya, öröksége akkor igazán fenntartható, ha a hasznosítás is célszerűen megtörténik. Nagy szükség volt a megvalósult komplex fejlesztésre, amely a modern hasznosítás jó példája. Az arra járók pedig, miután körbejárnak a területen, megnézik a kulturális örökség részeit, a magán- és vársoi szőlőt, a közelben a biológiai szőlőművelést, megpihenhetnek a borteraszon.

Ágh Péter hozzátette: – A beruházáshoz szükséges pályázati támogatás egyrészt arra szolgál, hogy kifejezze a helyi szőlészek, borászok munkájának megbecsülését, másrészt pedig arra, hogy újabb olyan attrakcióval bővüljön Kőszeg, amely turisztikai célokat is szolgálhat. Ez a létesítmény a járvány utáni újrakezdést követően sokat tehet azért, hogy tovább erősítse a város és a helyi borok hírnevét.

A szövetkezet életében nagy mérföldkő a Napos-tetőn megvalósult borászati fejlesztés, ahol már korszerű, nagyüzemi körülmények között készülhetnek „Hegymester” márkajelzésű boraik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában