hibás műszer

2020.04.15. 17:30

Óriási háttérsugárzást mértek Szombathelyen

Szerdán hajnaltól a cikk megírásáig Szombathelyen  az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer távmérőhálózata (OSJER) óriási mennyiségű háttérsugárzást mutatott.

vaol.hu

Fotó: remap.jrc.ec.europa.eu

A térképen látható ijesztő adat sokaknak szemet szúrt és egy Youtube videóban, illetve a közösségi portálon is szárnyra keltek különböző hírek vele kapcsolatban.

Megkerestük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot. Változtatás nélkül közöljük a szerkesztőségünknek megküldött válaszukat.

„Magyarországon az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer távmérőhálózata (OSJER) folyamatosan nyomon követi a háttérsugárzás változásait, amely adatok nem mutattak emelkedett háttérsugárzási szintet az elmúlt napokban.

Ma hajnalban, a Szombathelyen az Ady Endre tér 1. szám alatt elhelyezett, az OSJER részeként működő háttérsugárzás-mérő végpont meghibásodott. Munkatársaink a helyszínen mobil eszközökkel több ponton is méréseket végeznek, a normális háttérsugárzási értéktől eltérő értéket sehol sem mértek. A végponton lévő másik szonda megfelelően működik, normál háttérsugárzási adatokat mér. A meghibásodást az európai radiológiai adatcsere rendszer (EURDEP) felé jeleztük, a meghibásodást kivizsgáljuk, javítására intézkedtünk.

Az OSJER távmérőhálózatának részletes bemutatása az alábbi linken található, amely ismerteti egyebek mellett azt is, hogy hazánkban több mint 130 radiológiai monitoring távmérő-állomás alkotja a távmérő hálózatot:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában