A merengő rénszarvas

2020.04.30. 07:00

Rónaszéki Linda legújabb kártyasorozata megkönnyíti az érzelmek kódolását

Újabb mesekártyákat festett Rónaszéki Linda képzőművész. Az akvarelleket hordozó kártya családban, iskolában is alkalmazható.

Merklin Tímea

Rónaszéki Linda egy érzelemazonosító kártyával

Fotó: VN/Rónaszéki Linda

Nem ez az első művészi igényű, kreatív tanításra használható kártyacsomag Rónaszéki Lindától. Tavaly jelent meg a Karácsony (n)ál(l)atok, amely téli tevékenységeket ábrázol: a hógolyózástól a fenyőfadíszítésig.

A Meseszövő kártya a rendszer-intelligenciát, a kommunikációt fejleszti azzal, hogy a megfestett helyszíneket, történéseket, tárgyakat és alakokat kell kombinálni. Jópofa, mulatságos meséket lehet szőni például abból, ha valaki húz négy ilyen lapot: egy bácsit, aki újságot vesz, egy motorozó majmot, egy esernyőt és egy kertet. A merész képzettársításokon sokat lehet nevetni. Rónaszéki Linda első osztályos kisfia, Ádám „teszteli” a kártyákat, ha nála beválik, valószínűleg másoknál is működik. Ez a meseszövő kártya óvodákba, iskolákba, sőt egy pesti gimnáziumba is bekerült, és fejlesztő pedagógusok is kérték.

Rónaszéki Linda egy érzelemazonosító kártyával
Fotó: VN/Rónaszéki Linda

A harmadik egy ökotudatos mesekártya, amely által a gyerekek könnyedén, játékosan megismerkedhetnek a környezetvédelem, a klímaváltozás prioritásaival. Nemcsak képek, hanem szavak is kerültek a kártyákra – a szelektív szemétgyűjtéstől a biciklizésig –, amelyek kérdéseket indukálnak, fogalmakat tudatosítanak.

A legújabb kártyasorozat megkönnyíti mások érzelmeinek kódolását. Kovács Ibolya inspirálta, aki tréningeket, érzékenyítő foglalkozásokat tart ebben a témában. Az érzelmeket állatok testesítik meg, nem emberek, mert ezeket a gyerekek könnyebben kezelik.

– Az ötven fontosabb érzelemből választottam huszonnégyet, Ádám tesztelte, ha ő felismerte, mit ábrázol, akkor megtartottam az elképzelést – mondja Rónaszéki Linda. – A legsikerültebbek közé tartozik az elengedés, amelyet egy merengő rénszarvas jelenít meg, amely eltűnik a bokrok között; a bizonytalanság, amelyet egy magasba kifeszített zsinóron egyensúlyozó teknősbéka mutat meg; az alázat, amelynek a kártyáján egy kiskutya a sapkáját gyűrögeti (és rózsaszínű garbót visel).

A képzőművész, aki egyben pedagógus is, további három projekten dolgozik. Egy magyartanár barátnőjének az ötlete nyomán ismert verseket szeretne képeken keresztül tanítani a fontosabb szimbólumokra lebontva. Egy gyógypedagógus kollégája inspirációja nyomán konkrét szituációkat sűrít képekbe, amelyekből napi, heti vagy akár éves rendet lehet megjeleníteni mágnestáblán. A problémát jelentő helyzeteket is megfesti, amelyeket a képeken keresztül fel lehet oldani.

Egy gengszteres játék is készül, amelyet társasjátékver­senyen szeretne indítani. Az alvilági történet szereplői nyulak, amelyekre kriminovellákon keresztül lehet ráismerni, és ezeket is maga a képalkotó, Rónaszéki Linda írja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában