fejlesztések

2020.05.15. 07:00

Megújul az óvoda és új falubusz is lesz Gasztonyban

A járványhelyzetben is van mit ünnepelni a településen: a Magyar Falu Programban falubuszhoz jutott a település és az óvodájuk is szépül. A veszélyhelyzetben szűk körben tartott tegnap átadót az önkormányzat és mutatta be a megújuló intézményt.

Nemes Judit

Sáfárné Pintér Ildikó veszi át a jármű kulcsait V. Németh Zsolttól

Fotó: Szendi Péter

Szeles, kissé borongós napra ébredt tegnap a dél vasi település, ám a hűvös idő és a járványhelyzet sem árnyékolta be a gasztonyiak örömét: falubuszhoz jutottak. Múlt héten érkezett meg a községbe a jármű, amely a falugondnok, Sáfárné Pintér Ildikó alpolgármester asszony munkáját segíti innentől kezdve a lakosság szolgálatában.

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a rendszerváltozás időszakának egyik innovatív intézménye volt a falugondnoki szolgálat; az elmúlt 30 esztendő igazolta a létjogosultságát, sőt a mostani világjárványban is az egyik legfontosabb segítő lehetősége a településeknek.

– Az idei évtől kezdve a 600 főnél meghúzott települési határt 800 főre emelte a kormány, ennek köszönhetően újabb körülbelül 300 településnek nyújtanak lehetőséget. 2021-től a 800 és 1000 fő közötti falvak is bekapcsolódhatnak a falugondnoki rendszerbe – tette hozzá. Nagy Miklós Gasztony polgármestertől megtudtuk: 14.7 millió forintba került a falubusz, amelyre a Magyar Falu Program tavalyi kiírásán pályáztak. A korábbi járművük sem marad kihasználatlan, azt egy erdélyi településnek ajánlották fel.

Sáfárné Pintér Ildikó veszi át a jármű kulcsait V. Németh Zsolttól
Fotó: Szendi Péter

– A csíkszentmihályi egyházközségnek juttatjuk el a mikrobuszt. Azért választottuk azt a határon túli falut, mert szeretnénk testvérközségi kapcsolatot kialakítani velük – tette hozzá. Óvodafejlesztés is zajlik a községben: az épület bejárásakor is munkások dolgoztak kívül-belül.

– Mintegy 30 millió forintból szépül meg az óvodánk: belső nyílászáró csere, aljzat és födém szigetelés, villamos hálózat és fűtéskorszerűsítés, valamint mozgáskorlátozott feljáró és parkoló, belépőtér építése is megvalósul az összegből – emelte ki Nagy Miklós.

Az aljzat szigetelésével elkészültek, most a padlóburkolat felrakása következik, és zajlik a falak festésének előkészítése. A munkákat március végén kezdték el, szeptemberben pedig már a megújult intézményben kezdhetik a tanévet az ovisok. A polgármester hozzátette még: a fejlesztések, beruházások megvalósulása elődje, Nagy Szabolcs tevékenységét is dicsérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában